Je Repair Café toegankelijk maken voor mensen met autisme en hoogsensitieve personen

Je Repair Café toegankelijk maken voor mensen met autisme en hoogsensitieve personen

Wil je iets herstellen, dan volstaat het niet om te weten hoe je dat aanpakt. Je hebt ook een portie geduld, doorzettingsvermogen en toewijding nodig om de oorzaak van een defect te achterhalen. Je moet kunnen focussen, analyseren en logisch nadenken. Er zijn mensen met autisme die daar net erg sterk in zijn. Het kan een verrijking zijn om hen als vrijwilliger bij een Repair Café te betrekken.

Een Repair Café kan een veilig en duidelijk kader bieden voor vrijwilligers met autisme. De taak van de herstellers is duidelijk en afgebakend. Gesprekken vertrekken er steeds van kapotte voorwerpen en de herstelling. Door mensen te helpen en bezoekers iets te leren, oogsten herstellers waardering. Repair Café herstellers werken heel concreet aan het verkleinen van de afvalberg, dat is een boost voor het zelfvertrouwen.

Mensen met autisme en hoogsensitieve personen zijn vaak gevoelig voor prikkels en drukte. Wil je hen als vrijwilliger inschakelen, dan hou je daar best rekening mee. Dit zijn enkele tips:

  • Vertel vooraf hoe de ruimte eruitziet, hoeveel licht en lawaai er is. Zo kan de
    vrijwilliger inschatten of hij/zij in zo’n omgeving kan werken
  • Zorg voor rustige hoeken op het Repair Café. Daar plaats je geen lawaaierige herstellingen bv. van stofzuigers
  • Zorg ervoor dat elke vrijwilliger genoeg persoonlijke werkruimte heeft
  • Vermijd dat de herstellers druk ervaren. Zorg ervoor dat ze de nodige tijd krijgen om een herstelling te doen en af en toe een pauze te nemen, ook al zijn er veel bezoekers
  • Zorg ervoor dat herstellers teams vormen die elkaar kunnen helpen
  • Neem na het Repair Café de tijd om te horen hoe de vrijwilligers het Repair Café hebben ervaren, vraag of je nog iets kunt verbeteren

Dit artikel is een samenvatting van een artikel op Restarters.net