Kwaliteit voorop

Textielherstellers zijn onmisbare schakels in de overgang naar een duurzamere toekomst. Hun werk draagt ertoe bij dat de levensduur van kleding langer wordt, dat de textielafvalberg verkleint en dat de schadelijke effecten van fast fashion tegengegaan worden. Repair&Share wil deze vakmensen de aandacht geven die ze verdienen, omdat ze met hun vaardigheden en toewijding bijdragen aan een circulaire economie. Duik mee in het verhaal van Narin die FUNS atelier oprichtte:

Narin: Ik ben op de middelbare school afgestudeerd in een textiel-richting, dat was in Bulgarije. Daarna ben ik naar België verhuisd. Ik woon hier ondertussen al 25 jaar. Naaien is altijd al mijn hobby geweest. Acht jaar geleden heb ik FUNS atelier opgestart, momenteel zijn we met drie naaisters in het atelier.

We doen de retouches van kledij van verschillende winkels, zoals JBC, e5-mode en Nathalie Vleeschouwer. Het vaakst doen we aanpassingen voor trouwkleding. Ook ritsen vervangen (vaak van een jas bijvoorbeeld), broeken verstellen, retouches uitvoeren, gaten in gebreide kleding repareren, mouwen verkorten van gebreide stukken, verandering van hals, v-hals naar kraag…

Ik hou van de variatie in het werk en de verschillende klanten. Mensen tevreden maken is altijd fijn, iedereen is hier welkom.

“Na een paar keer wassen is sommige kledij vandaag de dag sneller versleten dan vroeger.”

Alle soorten herstelwerk doe ik graag, maar momenteel heb ik toch een voorkeur voor trouwkledij. Dat is enkel op afspraak. Er komen zelfs mensen uit Frankrijk en Nederland naar hier. De positieve en mooie reacties van mensen bij het zien van het resultaat, geven me veel voldoening. Een trouw is een speciale dag, met hoge verwachtingen, dus de kwaliteit moet goed zijn. Dat geldt ook voor andere feestelijke kledij.

Als ik tijd heb, herstel ik ook mijn eigen kledij graag. Dat lukt nog net. Ook voor mijn vriendinnen voer ik graag herstellingen of retouches uit.

Je kledij een tweede leven geven, dat vind ik belangrijk. Na een paar keer wassen verslijt sommige kledij vandaag de dag sneller dan vroeger. Gelukkig heb ik samenwerkingen met verschillende winkels die goede kwaliteit verkopen. Ik heb kledingstukken die ik al 20 jaar draag. Ik probeer mijn kledij zo veel mogelijk te herstellen, de kwaliteit blijft hetzelfde. Soms zie je helemaal niet dat het hersteld is en vind ik de herstelling niet terug die ik zelf gedaan heb.
Foto’s © Michiel Devijver

De portretten van textielherstellers kaderen in ons project Van Naald tot Draad, met de steun van de Vlaamse Overheid – Departement Omgeving.