Uitdagingen en groeikansen

Textielherstellers zijn onmisbare schakels in de overgang naar een duurzamere toekomst. Hun werk draagt ertoe bij dat de levensduur van kleding langer wordt, dat de textielafvalberg verkleint en dat de schadelijke effecten van fast fashion tegengegaan worden. Repair&Share wil deze vakmensen de aandacht geven die ze verdienen, omdat ze met hun vaardigheden en toewijding bijdragen aan een circulaire economie. Duik mee in het verhaal van Sara, textielhersteller bij de Herstel Hub Textiel van Maakbar:

In mijn familie hadden we een gordijnwinkel. Als kind was ik al aan het experimenteren met de overschotjes. En mijn grootmoeder was verkoper van Singer naaimachines. Ik kreeg het textielvirus dus met de paplepel ingegoten, maar hier in de Herstel Hub Textiel leerde ik pas echt herstellen.

Ik belandde hier nadat ik was vastgelopen in het systeem, van de ene in de andere job, de druk was te groot. Hier voel ik echt het verschil, dankzij Elke van Maakbar, die ons begeleidt. Ze heeft veel geduld. Er is ruimte voor menselijkheid, creativiteit en er zijn uitdagingen en groeikansen.

We willen de Herstelhub Textiel graag uitbreiden en ik wil graag meegroeien. Het papierwerk doe ik het liefst. Temeer omdat het voor mij de grootste uitdaging is, ik heb dyslexie. Hier krijg ik vertrouwen en voel ik dat ik wél stappen vooruit kan zetten op dat vlak. Herstellingen met gladde stofjes doe ik minder graag, dat is me te delicaat. Geef mij maar dikkere stoffen, zoals jeans.

Het is erg motiverend om met dit werk de afvalberg te verminderen. De kleding die we hier herstellen, zou anders in de vuilnisbak belanden. Daarnaast is ook het sociale aspect interessant. Met de herstellers proberen we veel Nederlands te oefenen, daar help ik graag bij.

De portretten van textielherstellers kaderen in ons project Van Naald tot Draad, met de steun van de Vlaamse Overheid – Departement Omgeving.