Repair & Share Fest trekt 1.000 bezoekers

Repair & Share Fest trekt 1.000 bezoekers

Delen, repareren en maken is populair in Vlaanderen. Dat blijkt uit de mooie opkomst voor het Repair & Share Fest in NEST (de oude stadsbib in Gent) op 18 november 2017. De grote interesse toont aan dat heel wat mensen op zoek zijn naar alternatieven voor de wegwerpcultuur. 

Fotograaf Dennis Licht
Repair Café XXL op het Repair & Share Fest. (Foto: Dennis Licht)

GROEIENDE REPAREER- EN DEELBEWEGING

1000 mensen kwamen naar het Repair & Share Fest, op 18 november 2017, om te proeven van de in opmars zijnde deel-, maak- en repareerbeweging. De organisatoren Netwerk Bewust Verbruiken, het Gents MilieuFront en Stad Gent kijken met een tevreden blik terug op het Fest. Het programma bood een ruim aanbod aan activiteiten die alternatieven voor de wegwerpmaatschappij in de kijker zetten: een geefplein waar je spullen kon weggeven of meenemen, een inspiratiemarkt met zo’n 60 initiatieven, deelplatformen, makers en reparateurs uit Vlaanderen en een Repair Café XXL waar je kapotte spullen kon laten herstellen.

1000 mensen lieten zich inspireren door tal van deel-, repareer- en maakinitiatieven tijdens het Repair & Share Fest

REPAIR CAFÉ XXL

Het Repair Café werd overrompeld door geïnteresseerden. Vrijwillige reparateurs herstelden 80 broodroosters, smartphones, radio’s, kledingstukken, enzovoort. De organisatoren stellen dat dit heel wat afval vermijdt. “Kapotte producten worden vaak weggegooid in plaats van hersteld. Dat komt omdat het eenvoudig is en soms goedkoper lijkt om een nieuw toestel aan te kopen. Dat resulteert in een wegwerpcultuur waarbij veel spullen op de afvalberg belanden. Steeds meer mensen leggen zich hier niet langer bij neer en sluiten zich aan bij de groeiende repareer- en deelbeweging”, stelt Inez Louwagie van Netwerk Bewust Verbruiken.

Dit Repair Café was één van de 413 Repair Cafés die in 2017 werden georganiseerd. Daarmee staat België in de top 3 van de landen met de meeste Repair Cafés, samen met Nederland en Duitsland. Veel steden zien het potentieel van de Repair Cafés en ondersteunen deze structureel. Zo ook een stad als Gent: “Op verschillende plekken in de stad kunnen inwoners terecht met hun kapotte spullen. Het brengt bovendien ook mensen uit een buurt samen”, aldus medeorganisator Hanne Geutjens van de Dienst Ontmoeten en Verbinden.

ORGANISATOREN

Het Repair & Share Fest wordt georganiseerd door Netwerk Bewust Verbruiken, in samenwerking met Gents MilieuFront en Stad Gent Dienst Verbinden en Ontmoeten:   

  • Netwerk Bewust Verbruiken toont alternatieven voor de steeds groeiende wegwerpcultuur. We inspireren en activeren mensen tot een eenvoudige en duurzame levensstijl. Onze activiteiten stimuleren het hergebruik, herstel en delen van spullen. www.bewustverbruiken.be
  • Gents MilieuFront is een regionale milieu- en vrijwilligersvereniging die van Gent dé duurzame stad van de toekomst wil maken. Repair Cafés waar samen repareren centraal staat, zijn één van onze vele activiteiten die dit willen waarmaken. www.gentsmilieufront.be
  • De Dienst Ontmoeten en Verbinden van de Stad Gent versterkt de samenhang tussen bewoners in de Gentse buurten, vooral dáár waar die niet spontaan ontstaat. We stimuleren bewoners om engagement op te nemen voor hun buurt en voor elkaar. www.stad.gent

Bekijk hier enkele sfeerfoto’s van het Repair & Share Fest.