Inspiratiemoment voor gemeenten in Hasselt

Inspiratiemoment voor gemeenten in Hasselt

Overal nemen mensen en organisaties initiatief om meer te repareren en spullen te delen. Vaak hebben die initiatieven behoefte aan ondersteuning van hun gemeente. Sommige lokale overheden spelen daar vlot op in. Anderen onderzoeken nog hoe ze beter kunnen omgaan met deel- en herstelinitiatieven. Daarom zet het Platform Repair&Share (een samenwerking tussen Repair&Share vzw en diverse initiatieven) inspiratiemomenten op. Het eerste inspiratiemoment was in Hasselt op 25 maart 2019. We stelden er Repair&Share voor. Daarna gaven verschillende sprekers een inkijk in hun praktijk:

Erwin Hermans vertelde over De Kringwinkel Okazi, een spin in een breed web met projecten zoals Flagbag, Creazi en het Hendrikshuis (focus op sociale economie).

Mieke Vanoppen, vormingswerker Vormingplus Limburg, gaf een inkijk in de organisatie van Repair Cafés en de fietsbibliotheek Op Wielekes (focus op burgerinitiatieven & middenveld).

Stien Stassen, duurzaamheidsambtenaar van de Stad Hasselt (foto) en Mieke Herdewyn, deskundige milieu bij de Provincie Limburg, zetten uiteen hoe ze de ondersteuning van burgerinitiatieven en projecten in de sociale economie aanpakken (focus op ondersteuning overheden).

Op een wandeling door Hasselt begeleid door Karolien Paulussen van Onafhankelijke Wakkere Stadsgids Hasselt leerden we inspirerende duurzame initiatieven en handelszaken kennen zoals de bar-fietsherstelplaats Fietsbar en duurzame modewinkel Paplou.

Fietsbar
Locatie Geefplein Hasselt
Duurzame modewinkel Paplou

Afsluiten deden we met een lekkere lunch, het ideale moment om na te praten en ervaringen uit te wisselen. De komende weken zetten we onze schouders onder inspiratiemomenten in andere regio’s.

Het inspiratiemoment in Hasselt was een organisatie van het platform Repair&Share, de Stad Hasselt en Vormingplus Limburg in partnerschap met de Provincie Limburg, VVSG, TransitieNetwerk Middenveld, BBL, KVLV, Komosie en Vlaanderen Circulair.