Ontmoet collega’s herstellers en fixers op de Maker Faire Gent. We doen een ticket weggeef!

Ontmoet collega’s herstellers en fixers op de Maker Faire Gent. We doen een ticket weggeef!

Van 3 tot 5 mei 2019 vindt in Gent de Maker Faire plaats, een doe-het-zelf kermis waar alles kan én mag. Ongetwijfeld een leuk evenement voor al wie met Repair Cafés en gereedschapsbibliotheken bezig is.

Ontmoeting voor herstellers en fixers

Op initiatief van een hersteller van de MAAKbar in Leuven is er op zondag 5 mei 2019 om 14u een ontmoeting voor herstellers van Repair Cafés en vrijwilligers van gereedschapsbibliotheken in het ‘Maker Café’ van de Maker Faire. Een gezellig moment op de ideale plek om mensen te ontmoeten met dezelfde passie, om tips uit te wisselen en samen zotte plannen te maken. Kom dus zeker langs!

Lezing ‘Right to Repair’

We hebben ook een tip voor mensen die de Maker Faire Gent bezoeken op zaterdag 4 mei 2019. Van 11u55 tot 12u15 kun je daar in de Keynote Space terecht voor de geanimeerde lezing ‘Right to Repair’.

Spullen die lang meegaan en makkelijk te herstellen zijn: als je circulair denkt, is dat een evidentie. Helaas worden heel wat spullen vandaag echter zo geproduceerd dat ze snel kapot gaan en moeilijk te repareren zijn. Vaak hebben spullen een onmisbaar onderdeel dat de toets van duurzaamheid niet doorstaat, een rits die kapot gaat, een aan/uit-knop die plots niet meer werkt, …

De wegwerpmaatschappij draait op volle toeren. Toestellen gaan kapot en belanden op de afvalberg. In verschillende Europese landen komen organisaties en burgers op voor het recht op repareren. Jo Buelens van Repair Café Grimbergen is één van hen. Hij vertelt in ‘Right to Repair’ hoeveel weerstand de repair beweging voelt en waarom repareerbaarheid niet noodzakelijk de veiligheid van producten of de winst van bedrijven in het gedrang brengt. Het moet voor de consument én de producent een evidentie worden om een kapot apparaat op te lappen in plaats van het weg te gooien. Tijdens deze presentatie ontdek je –met de nodige humor en een pak concrete voorbeelden– waarom dat zo belangrijk is.

Ticket weggeef

We geven 5 tickets weg voor de Maker Faire Gent ter waarde van 15 euro/ticket. Stuur een e-mail naar caroline@bewustverbruiken.be als je zaterdag 4 mei of zondag 5 mei naar de Maker Faire wil (en laat weten welke dag je verkiest).