Lokale schouders onder de deel- en hersteleconomie. Geslaagde workshop op VVSG Klimaatdag

Lokale schouders onder de deel- en hersteleconomie. Geslaagde workshop op VVSG Klimaatdag

Vandaag was Inez Louwagie van Repair&Share vzw de gastvrouw van een workshop over de deel-en hersteleconomie op de Klimaatdag van VVSG (de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten). Hoe kunnen gemeenten deel- en repareerinitiatieven een centrale plek en een goede ondersteuning bieden? Inez deelde inspirerende, goede voorbeelden met het publiek van lokale beleidsmakers.

Wat stond er op het programma?

  1. Samen met John Wante van OVAM gaf Inez Louwagie van Repair&Share een inleiding over het belang van repareer- en deelinitiatieven in het halen van de klimaatdoelstellingen, en over de vele deelinitiatieven die ons land rijk is.
  2. Tom Bosman van De Werkbank vertelde over de werking van het Opwijkse burgerinitiatief rond het delen van werkmateriaal De Werkbank (zie www.dewerkbankopwijk.be). Wat maakt het tot een geslaagd project? Wat zijn de toekomstplannen?
  3. Stien Stassen, duurzaamheidsambtenaar van de Stad Hasselt vertelde hoe een stad dat soort initiatieven kan steunen, en welke andere plannen zij maakt voor Hasselt.
  4. Afsluiten deed de Leuvense schepen van klimaat, Mobiliteit en Duurzaamheid, David Dessers, die een strategie uitwerkt om van Leuven een circulaire stad te maken. Hij gaf goede voorbeelden mee uit zijn stad zoals de MAAKbar (zie www.maakbaarleuven.be) en Saté (www.sociaalatelier.be). In een stadsbrede beweging rond delen en repareren, zo stelde hij, werken overheden, kennisinstellingen, burgers en bedrijven samen aan een koolstofarme, circulaire toekomst.
Tom Bosmans

Bekijk je graag de presentaties van die dag? Heb je een andere vraag? Laat maar horen via info@repairshare.be