Bij De Inspecteur op Radio 2: het recht op repareren opnieuw opeisen

Bij De Inspecteur op Radio 2: het recht op repareren opnieuw opeisen

Rosalie heens van Netwerk Bewust Verbruiken en Repair&Share was vanochtend te gast in het radioprogramma ‘De Inspecteur’ op Radio 2. Ze stelde er de campagne Recht op Repareren voor.

“Producenten lijmen kleine elektrospullen zoals speelgoed of koffiezetapparaten dicht waardoor het onmogelijk is om kleine onderdelen te vervangen. Als de batterij of de lamp stuk gaan, zit er niks anders op dan een nieuw toestel te kopen.”

Nochtans is het herstellen van producten veel duurzamer en goedkoper dan nieuwe spullen te kopen. “Zelfs bij de aankoop van smartphones zien we dat de meerderheid van de mensen de telefoon het liefst vijf jaar zou kunnen gebruiken. Ze kopen een nieuwe omdat die niet meer te herstellen valt, niet omdat er een nieuw model op de markt komt. Slechts een kleine minderheid van de consumenten zwicht daarvoor. Daar mogen we ons niet op blind staren.”

Meer lezen of (her)beluisteren kan op radio2.be