Hersteller in the picture: Karen van De Kringwinkel Hageland

Hersteller in the picture: Karen van De Kringwinkel Hageland

Repareren is essentieel voor een duurzame en crisisbestendige economie. Net wat we nodig hebben na corona. Toch blijft de reparatiesector een kleine en vaak onderbelichte sector. Daarom zet Repair&Share herstellers in the picture.

Karen Sarkisyan is ingenieur van opleiding. Hij is al enkele jaren aan de slag als hersteller elektro bij De Kringwinkel Hageland. Karen is gespecialiseerd in het herstellen van witgoed (bijvoorbeeld wasmachines, droogkasten, vaatwasmachines, …) en koffiezetapparaten. Wanneer we hem opzoeken in de Kringwinkel voor een gesprek, komt zijn collega en coördinator Eric er gezellig bij zitten.

Hoe ben je bij de Kringwinkel terechtgekomen?

“Ik ben gevlucht uit Armenië en wou mijn technische vaardigheden gebruiken om in België een nieuw werkleven uit te bouwen. Ik volgde een traject tijdelijke werkervaring (bij velen gekend als ‘artikel 60’) en kwam zo in de Kringwinkel terecht. Na twee jaar liep dat traject af. Ik wou graag blijven, maar een vast contract zat er nog niet onmiddellijk in. Daarvoor moest ik immers al minstens vijf jaar in België wonen. Gelukkig wou de Kringwinkel de samenwerking ook verderzetten. Enkele maanden later kon ik starten met een vast contract.”

Hoe heb je leren herstellen?

“Ik had enkel werkervaring als ingenieur chemie, met elektronica had ik nog niet gewerkt. Maar ik ben sowieso geïnteresseerd in technische opdrachten. Toestellen herstellen heb ik hier al doende geleerd.”

Eric bevestigt: “Karen heeft heel snel door hoe toestellen werken. Hij is heel nieuwsgierig naar hoe toestellen als tv’s of wasmachines werken, zo leert hij veel bij en zoekt hij oplossingen.”

“Vroeger deed de Kringwinkel enkel de ‘stekkertest’. Een toestel werd snel even in het stopcontact gestoken. Werkte het, dan kwam het in de winkel terecht. Kapotte toestellen werden meteen afgedankt. Vandaag herstelt de Kringwinkel maandelijks zo’n 150 toestellen.”

Waarom wilde je graag witgoed en koffiezetapparaten leren herstellen? Wat herstel je het liefste?

“Er was nog niemand in de Kringwinkel Hageland die deze apparaten herstelde. Ik was de eerste!”

Eric boft op zijn collega: “Karen lost graag complexe problemen op. Als er een toestel binnenkomt waar niemand iets van kent, biedt Karen direct zijn hulp aan.”

Waarom vind jij herstellen belangrijk?

“Het is vaak veel goedkoper om kapotte onderdelen te vervangen dan om heel het toestel te vervangen. Bij vaatwasmachines is een kapotte pomp een veelvoorkomend probleem. Een nieuwe pomp kost maar 6 à 7 euro. Het toestel laten herstellen is dan de beste oplossing.”

“Niet iedereen staat klaar om enkele honderden euro’s uit te geven aan een nieuwe vaatwasser. Bij de Kringwinkel koop je een tweedehands vaatwasser voor 150 à 200 euro, met een jaar garantie. Alle toestellen zijn nagekeken en indien nodig, hersteld. Een standaard onderhoud doen we ook. Koffiezetapparaten worden bijvoorbeeld altijd ontkalkt. Het gebeurt dan ook niet vaak dat we toestellen terugkrijgen met een defect tijdens de garantieperiode.”

 

Dankjewel Karen Sarkisyan en Eric Boogerman voor het fijne gesprek! Mooie job hebben jullie. Hopelijk kunnen jullie nog veel toestellen redden en klanten gelukkig maken.

 

Interview: Lobke Van Wesembeeck
Foto’s: De Kringwinkel
Meer over De Kringwinkel Hageland: dekringwinkel.be/hageland

 

Klik hier voor meer informatie over ‘Hersteller in the picture‘ en meer verhalen