Fixing Fashion in Gent

Fixing Fashion in Gent

Zaterdag 23 en zondag 24 april heeft het Fair Fashion Fest in het Industriemuseum en De Centrale in Gent een bomvol en boeiend programma voor je klaar met workshops, een fair fashion markt, modeshows, talks, expo’s, muziek, demonstraties… Ook rond het repareren van textiel staan er leuke activiteiten op het programma.

 

Veel te doen rond repair op het Fair Fashion Fest

Een kledingstuk repareren kun je discreet doen, of net heerlijk opvallend. In de ‘Inloopworkshop Visible Mending’ leren textielontwerpers Janne Gistelinck en Sofie Verscheure je diverse borduurtechnieken om van een reparatie een mooie eyecatcher te maken. Breng een eigen kledingstuk mee of ga aan de slag met textielrestjes in het atelier om te oefenen.  (zaterdag 23 en zondag 24 april, doorlopend 14:00-18:00, Industriemuseum Textielatelier).

Hou je van challenges? Wij ook! Fair Fashion Fest en Repair&Share dagen je uit om je kennis van textiel repareren te testen of om je kennis over bewust omgaan met kleren te bewijzen (zaterdag 23 en zondag 24 april, doorlopend 13:00-18:00, De Centrale).

Duurzame modejournalist Sarah Vandoorne wil weten of we de modesector kunnen repareren. Onder de noemer ‘Fixing Fashion’ gaat ze daarover in gesprek met collega Caroline Van Peteghem van De Transformisten, Lennert Goessens van vzw Verzamelwoede en Alicia Minnaard van ngo One Army (zondag 24 april, 13:00-14:30, De Centrale).

Een Repair Café voor textiel is er ook op Fair Fashion Fest. Daarvoor zorgt het Gents MilieuFront (GMF). Is je lievelingsjurk gescheurd? Zit er een gat in je mooiste trui? Heeft de rits van je broek het begeven? Vrijwillige herstellers staan voor je klaar om je kleren een langer leven te bezorgen (zondag 24 april, 14:00-17:00, De Centrale, gratis tenzij er materialen nodig zijn zoals een nieuwe rits, vrije bijdrage ook welkom). 

 

 

Ook upcycling en hergebruik zijn hot!

Sanna Shirzad studeerde mode aan Viso Gent. Haar specialiteit? Traditionele Afghaanse (feest)kledij omvormen tot nieuwe verrassende ontwerpen. Check haar workshop ‘Upcyclen van Afghaanse kledij’ (zaterdag 23 april, 13:30-14:30, De Centrale) of bewonder haar ontwerpen op de modeshow (zaterdag 23 april, 16:30, De Centrale) 

Styliste Celestine Makanisa Kilula kreeg de kennis en de liefde voor het naaien mee van haar ouders. Haar specialiteit? Het snijden en naaien zonder patroon. In de expo-ruimte van het Fair Fashion Fest toont ze hoe ze fauteuils (her)stoffeert (zaterdag 23 en zondag 24 april, doorlopend 13:00-18:00, De Centrale).

Je kunt ook deelnemen met het swappen of ruilen van kleding, gaan neuzen in de vintage hoek van de Fair Fashion Market of langslopen bij de Closet Sale van Oxfam Wereldwinkels. 

 

 

Kom ontdekken, swappen, herstellen, shoppen en genieten.

Alle info en nog méér redenen om naar Fair Fashion Fest in Gent te komen, vind je op https://fairfashionfest.gentfairtrade.be/