Persbericht Repair Everywhere

Persbericht Repair Everywhere

Persbericht 27 september 2022 

International Repair Day wordt dit jaar gevierd met een Repair Week. Met de campagne Repair Everywhere en tal van herstelactiviteiten overal in ons land vragen milieuorganisaties Repair&Share en Repair Together aandacht voor het belang én het plezier van repareren.

 

Het belang van repareren

Repair&Share

Een product (laten) herstellen zou even bereikbaar moeten zijn als een lekkere kop koffie. Repareren is immers goed voor het klimaat, de lokale economie en de portemonnee. Waarom is het dan geen evidentie?

Het draagvlak voor een circulaire en sociale economie die een lange levensduur en het herstellen van producten centraal zet, is er nochtans.

Bijna 8.000 burgers en meer dan 60 organisaties, afvalintercommunales en steden onderschreven het Recht op Repareren Manifest al. Zij vragen dat fabrikanten, winkeliers en politici het makkelijker maken om te (laten) repareren. Hoe? Met kwalitatieve hersteldiensten, open delen van reparatiehandleidingen, beschikbaar houden van wisselstukken, een uitbreiding van de wettelijke garantie, …

Het plezier van repareren Repair&Share

Repareren is ook plezant. Daarom viert de campagne Repair Everywhere van Repair&Share en Repair Together de creativiteit en het enthousiasme van iedereen die repareert.

De goesting om te (leren) repareren is er in België zeker. Dat tonen meer dan 50 bibliotheken, verenigingen, scholen, steden en gemeenten die tijdens Repair Week workshops, Repair Cafés en andere activiteiten organiseren rond repareren.

Programma Repair Week 8-16 oktober

Tijdens Repair Week van zaterdag 8 tot en met zondag 16 oktober 2022 vind je overal in België leuke activiteiten rond repareren. Ontdek meer dan 100 Repair Week activiteiten op deze kaart.

We vermelden hier alvast enkele tips voor activiteiten in Vlaanderen:

 

Kledingruil en -repair op zaterdag 8 oktober in Sint-Niklaas

Miskopen ruilen en eigentijdse kledingstukken die niet meer passen: een duurzame, originele en goedkope manier om aan een nieuwe outfit te komen. Ook welkom met kledingstukken die een kleine reparatie nodig hebben.
Organisatie: Solied vzw ism Vrije ateliers / Meer informatie

Repair Café ook voor kids vanaf 7 jaar op zaterdag 8 oktober in Grimbergen

Samen (gratis) spullen herstellen: (huishoud)toestellen, textiel, naaimachines, computers… Alles dat verplaatsbaar is!
Organisatie: Repair Cafe Grimbergen, Boomerang en KWB / Meer informatie

Expo Mooi Stuk. Ode aan de reparatie  op zaterdag 8 oktober 2022 in Roeselare

Repair Week in Roeselare heeft veel in petto: workshops, een Repair Café…
Een inspirerende opener is De Repair Café-tentoonstelling ‘Mooi Stuk! Ode aan de reparatie’
Organisatie: RSL Op Post en Stad Roeselare / Meer informatie

Sofasessie over herstel op woensdag 12 oktober in Antwerpen

Open dialoog tussen ondernemers, organisaties en burgers die misschien liever hun favoriete broek (laten) herstellen dan een nieuwe te kopen.
Organisatie: Circuit Antwerpen / Meer informatie satie: RSL Op Post en Stad Roeselare / Meer informatie

Repair Feest op zaterdag 15 oktober in Hasselt

De oude meubelfabriek Recor, een iconisch plek in Hasselt, wordt omgebouwd tot een walhalla van repair en hergebruik met workshops, een escaperoom, een quiz, een geefplein, een fietsatelier, een XL-Repair Café XL …
Organisatie: Repair&Share, Stad Hasselt e.a. / Meer informatie

Repair Marathon op zaterdag 15 oktober 2022 in Leuven

In Leuven vindt een heuse repair marathon plaats, je kunt er ook deelnemen aan workshops en culturele activiteiten rond repareren en duurzaamheid.
Organisatie: Stad Leuven, Maakbaar Leuven en MAAKbar / Meer informatie

Gent Repareert aan 100/u op zondag 16 oktober in Gent

Een recordpoging om op 1u tijd 100 kapotte dingen te repareren.
Organisatie: Gents MilieuFront / Meer informatie

 

 

BREED PARTNERSCHAP

De campagne RepairEverywhere is een initiatief van Repair&Share en Repair Together, met steun van Interreg NWE, de Vlaamse en de Waalse Overheid en meer dan 60 organisaties, afvalintercommunales, steden en gemeenten. Je vindt alle partners hier.


 

Voor de pers

Repair&Share nodigt de pers graag uit op haar evenement ‘International Repair Day Hasselt’ op zaterdag 15 oktober 2021 van 10u tot 18u. Daar is veel te zien en te beleven; de campagnemedewerker kan je een persoonlijke toelichting geven over het belang van repareren en onze Recht op Repareren eisen.

Een officiële campagne kick-off van #repaireverywhere doet Repair&Share al eerder nl. op het internationale Fixfest in Brussel 30 september-2 oktober. Daar kun je ook terecht voor sfeerbeelden en persoonlijke comments.

Je mag ons ook steeds bellen of per e-mail contacteren:

Tags: