Jonge herstellers in Repair Café Runkst

Jonge herstellers in Repair Café Runkst

Het Repair Teens project werkte in april 2022 mee in het Repair Café in Runkst (Hasselt). Voor de deelnemende jongeren was het de eerste keer dat ze op een Repair Café kwamen. Die eerste kennismaking smaakte duidelijk naar meer. Sinds april komen een vijftal jongeren regelmatig mee herstellen op het Repair Café in Runkst. Wij gingen een kijkje nemen op het Repair Café van november en ontmoetten er Lars, Louis en Isaac. We vroegen hen wat hen motiveert om te blijven komen.

Bijleren en mensen helpen

Isaac onderzoekt een elektrische step
Lars en Jos nemen een snijmachine onder handen
Louis en Clement buigen zich over een platenspeler
Isaac volgt op school geen technische richting en vindt het vooral fijn dat hij hier met zijn handen kan werken en bijleren: “Ik leerde bijvoorbeeld heel wat bij over het demonteren van toestellen. Zeker bij nieuwe toestellen is dat niet altijd makkelijk. Die hebben, in tegenstelling tot oudere toestellen vaak geen bouten meer, maar een kliksysteem. En dat gaat niet altijd zo vlot open. Er zijn ook veel verschillen tussen toestellen.”

Lars volgt Elektromechanica op school en wil later graag een technisch beroep doen, of misschien zelfs hersteller worden. Ook hij vindt het fijn dat hij op het Repair Café de handen uit de mouwen kan steken: “De lessen op school blijven meestal theoretisch, hier maak je kennis met de praktijk. En het leuke is dat je ook mensen kunt helpen. Daar krijg je veel dankbaarheid voor terug.”

Louis volgt STEM Technieken en kreeg de repair microbe ook van thuis uit mee, waar hij met zijn vader een oude bandrecorder aan het repareren is. “Repareren is helemaal mijn ding,” steekt hij van wal. Hij komt vooral naar het Repair Café omdat hij het zo’n leuke plek vindt: “Er is materiaal, je ontmoet toffe mensen. En doordat er zoveel verschillende toestellen komen, is het heel afwisselend.”

Enthousiasme en een scherpe blik

Lars, Louis en Isaac hebben elk een vaste Repair Café hersteller met wie ze samenwerken. Zo zijn ze goed op elkaar ingespeeld. De herstellers zijn ook erg enthousiast over hun jonge compagnons. Ze vinden het fijn om hulp te krijgen en zijn blij dat ze hun kennis kunnen doorgeven aan enthousiaste en leergierige jongeren. En ze steken regelmatig ook iets van de jongeren op. 

“Als je met z’n tweeën iets uitzoekt, zie je vaak dingen die de ander nog niet gezien had en zo helpen we elkaar. Ook het feit dat jonge ogen beter zijn in het lezen van kleine lettertjes, komt vaak goed van pas”.