VBS Hoeleden zoekt (oude) laptops!

VBS Hoeleden zoekt (oude) laptops!

Het is voor kleine scholen steeds moeilijker om aan tweedehands computermateriaal te geraken. De Vrije Basisschool ‘Het Toverpotlood’ in Hoeleden lanceert daarom een publieke oproep om oude en ‘vergeten’ laptops te schenken aan hun school. Deze toestellen worden omgebouwd tot Chromebooks, die dan gemakkelijk hanteerbaar zijn voor de leerlingen.

In eerste instantie zoeken ze 54 laptops waarvan een deel zal ingezet worden in de klassen. Een twintigtal laptops zullen gaan naar een DEEL IT punt op school. Zo kunnen leerlingen die thuis geen pc hebben er eentje gratis meenemen naar huis via een uitleenovereenkomst. De grote droom van schooldirecteur Yves Petré is om ook voor elke leerling een gratis laptop te kunnen voorzien, naar het voorbeeld van de Paviljoenschool in Schaarbeek.

In de Paviljoenschool in Schaarbeek hebben enkele vrijwilligers Chromeschool opgericht, een project waarbij ze pc’s bij particulieren inzamelen en ombouwen tot Chromebooks. 95% van de ingezamelde laptops kon worden ingezet en elke leerling van de lagere school kreeg gratis een toestel ter beschikking.

Oude pc's kunnen nog heel lang mee

Oude pc’s kunnen makkelijk nog enkele jaren mee door het bestaande besturingsprogramma te overschrijven met een slankere variant. Samen met onze partners Cera en Deelbaar Mechelen willen we volop inzetten op deze piste. Door een licht besturingssysteem (Linux Mint of Chrome OS Flex) op oudere pc’s te zetten, kunnen ook particulier ingezamelde laptops een tweede leven krijgen in onze DEEL IT punten.

We zullen in het kader van het Good Company programma van Cera, een netwerk van inzamelplaatsen organiseren. We willen nu reeds van start gaan met het inzamelen van de eerste pc’s, zodat we VBS Hoeleden snel van de nodige toestellen kunnen voorzien.
 
Heb jij thuis of in je organisatie nog een laptop liggen die je niet meer gebruikt maar die wel
* nog (traag) opstart
* een stroomkabel heeft
* en connectie kan maken met het internet?

Stuur een mailtje naar Jo@repairshare.be en we spreken af waar je je pc kan afgeven of wij hem kunnen oppikken. Wij zorgen ervoor dat ze bij de lagere school in Hoeleden terecht komt. De gegevens worden zorgvuldig gedatawiped en overschreven, volgens de draaiboeken die je kan vinden op www.chromeschool.be