Trefmoment voor Repair Cafés Oost-Vlaanderen

Trefmoment voor Repair Cafés Oost-Vlaanderen

We nodigen alle onthaal-, organisatie- en herstelvrijwilligers van Repair Cafés in Oost-Vlaanderen voor een gezellige en interessant uitwisselingsmoment.  Wil je andere Repair Cafés leren kennen en horen zij hun Repair Café aanpakken? Schrijf je dan snel in!

Wanneer

Zaterdag 7 oktober, van 12u tot 16u30.

Waar?

De Pastory, Louis Schuermanstraat 1, 9040 Gent.

-> Dat is tussen de 10 en 15 minuten wandelen van het station van Gent Dampoort.

-> Je kunt ook afspreken om te carpoolen. Laat via deze link weten of je passagiers kunt meenemen, of met iemand wilt meerijden.

Wat staat er op het programma?

12u00 – Onthaal met soep en brood

12u45 – Kennismaking

Samen zetten we alle Repair Cafés van Oost-Vlaanderen op de kaart

13u30 – Workshops (kies 1 workshop bij inschrijving)

 • Elektroherstel: koffiemachines herstellen
  Wat zijn de belangrijkste onderdelen van koffiemachines? Hoe krijg je ze verschillende types toestellen open? Wat zijn veelvoorkomende defecten? Wat is wel of niet haalbaar om te repareren? Waar vind je goeie wisselstukken? In deze workshop wisselen we tips en ervaringen uit over het herstellen van koffiemachines.
 • Textielherstel: tips voor het herstellen van slijtage aan broeken & goedkope en creatieve textielherstellingen
  Marleen van Repair Café Gents Milieufront deelt haar tips op slijtage aan het zitvlak van broeken te herstellen. Een veelvoorkomend probleem bij mensen die veel fietsen. Aansluitend wisselen we tips uit rond het creatief en goedkoop oplossen van allerhande textielherstellingen.
 • Jongeren betrekken bij het Repair Café
  Rosalie van Repair&Share toont voorbeelden van hoe Repair Cafés jongeren proberen te bereiken door workshops te geven, samen te werken met scholen of jeugdorganisaties. Koen van Repair Café Oudenaarde vertelt over hun ervaringen met Repair Teens. We nodigen ook andere Repair Cafés uit om hun ervaringen te delen of samen te brainstormen over manieren om jongeren te bereiken
 • De mogelijkheden van 3D Printen voor herstellingen op het Repair Café
  Dumitru van Repair Café Eeklo toont voorbeelden van 3D-geprinte onderdelen, legt uit hoe je die kan ontwerpen, printen, delen met anderen en hoe deze kunnen dienen voor herstellingen voor het Repair Café. We nodigen ook andere Repair Cafés uit om hun ervaringen met 3D-printen te delen en samen na te denken hoe deze techniek nog beter zou kunnen ingezet worden.

15u30 – Terugkoppeling uit de workshops

15u50 – Hoe omgaan met drukte op het Repair Café?
Repair Cafés worden steeds populairder. Dat is goed nieuws. Maar het brengt soms ook veel drukte mee. Hoe pak je het aan om je Repair Café efficiënt te organiseren en het voor herstellers en bezoekers aangenaam te houden? Repair Café Schelde-Leie vertelt hoe zij dit aanpakken. Daarna gaan we hierover verder in gesprek.

16u30 – Napraten met een drankje

Inschrijven

Het Trefmoment is volzet. Je kunt niet meer inschrijven. 

Organisatie

De trefavond voor Repair Cafés in Oost-Vlaanderen is een initiatief van Repair&Share, Gents Milieufront, Repair Café Schelde-Leie, Repair Café Eeklo, Repair Café Oudenaarde, IDM. Met steun van de Vlaamse Overheid.