Van borduurmachine tot lasercutter

Van borduurmachine tot lasercutter

Jongeren steken textielherstel in een nieuw jasje

Dertien jongeren bedachten en ontwikkelden zaterdag innovatieve concepten voor textielherstel en -aanpasbaarheid. Tijdens een Textiel Hackathon in Maakleerplek in Leuven daagde Repair&Share hen uit om systemen uit te vinden om kledij langer te blijven gebruiken. Ze experimenteerden met uiteenlopende technieken en machines om er hun eigen textiel hacks mee te ontwikkelen. In één dag tijd verkenden jongeren noden en barrières voor textielherstel, genereerden ze collectief creatieve ideeën, en vormden die om tot werkende prototypes. Ze werden ondersteund door Junior Argonauts, TexTerra en Repair&Share in de inspirerende en prikkelende omgeving van Maakbar.

"Wij bedachten een systeem waarmee we kledij persoonlijker kunnen maken, waardoor jongeren geen drie verschillende broeken moeten gaan kopen, maar er toch verschillende dingen mee kunnen doen."

De gemiddelde Europeaan koopt 60 procent meer kleding dan in 2000, maar draagt die slechts half zo lang. In Vlaanderen was er in 2022 83,2 kiloton textielafval, maar slechts 1% van het gerecycleerde textiel wordt opnieuw kleding.

“Fast Fashion heeft een vernietigende impact op ons milieu en klimaat.”, aldus Mathilde Letombe van Repair&Share. “Onderzoek toont aan dat het verlengen van de levensduur van kleding de grootste impact heeft op het verkleinen van de milieuvoetafdruk van de modesector. Reparatie is cruciaal om textiel langer in gebruik te houden.” 

Herstelbaar van bij de start

Een goed begin is alvast om de principes van ecodesign toe te passen bij het ontwerp: essentiële onderdelen makkelijker vervangbaar en repareerbaar maken en kwalitatieve materialen gebruiken. Daar hebben overheid, producenten en ontwerpers een actieve rol in.

De aanwezige jongeren kropen in de huid van ontwerpers en gingen de uitdaging aan: hoe kunnen we mensen overtuigen om kapotte kledij te herstellen of hoe kunnen we kleding ontwerpen zodat het aantrekkelijk is voor de gebruiker om ze langer te dragen, bijvoorbeeld door ze aanpasbaar of modulair te maken? Ze formuleerden een designchallenge met een specifieke doelgroep, context en uitdaging: wat heeft die ene persoon nodig om een bepaald type kleding langer te blijven dragen? Elke groep selecteerde een kledingstuk met een mankement uit kringwinkel Vites: een broek met een gat of een versleten print. Dit vormde de basis voor hun prototypes. In de voormiddag werden de concepten uitgedacht en verfijnd, waarna ze in de namiddag aan de slag gingen met technieken zoals naaien, digitaal borduren, lasercutten en sublimatie printen.

De resultaten? Een prototype van een broek met verwisselbare stukken, een jasje met afneembare mouwen en opzetkraag, een t-shirt dat korter en langer kan worden en een systeem van borduursels om kleding in te nemen.

"Mensen die wel al kunnen naaien, hebben vaak niet de motivatie om aan herstellingen te beginnen. Wij bedachten een systeem om in plaats van een gewone naad een borduursel te gebruiken om kleding op de juiste maat te maken, waardoor het een personal touch krijgt en wat interessanter en creatiever wordt."