09 dec Apeldoornse inspiratie
Apeldoornse inspiratie
Op 19 en 20 november trok Repair&Share met de Belgische partners van het E6-project naar Apeldoorn. We wisselden met onze noorderburen ideeën en ervaringen uit rond elektro-herstel en brachten een bezoek aan het Circulair Ambachtscentrum. Een korte terugblik op een leerzame tweedaagse in dit Nederlandse repair-ecosysteem, georganiseerd door Maakbaar Leuven en Gemeente Apeldoorn.
Het Apeldoornse ecosysteem
De pilotregio Apeldoorn is net als de 5 andere ecosystemen in het E6-project, een samenwerking tussen verschillende lokale organisaties die samen meer hergebruik en herstel van elektro-toestellen willen realiseren. Gemeente Apeldoorn is trekker van het lokale ecosysteem, en verbindt partners Foenix (kringloopwinkel en herstelatelier), Circulus (afvalmaatschappij) en Saxion Hogeschool (kennisinstelling en coördinator van E6).
Inspirerende talks en workshops
Na een warme ontvangst door de Gemeente Apeldoorn, sloten we aan voor een aantal inspirerende talks van lokale organisaties. Marjolein Mann van CirkelWaarde – een regionale samenwerking die de grondstoffenkringloop wil sluiten, waar ook Circulus deel van uitmaakt – en Richard Buitenhuis (Gemeente Apeldoorn) trakteerden ons op een langetermijnvisie voor duurzaam materialenbeheer in een regionale context. Vervolgens deelde Frank Stiksma (Saxion Hogeschool) zijn ideeën voor het gebruik van een digitale tool om de resterende levensduur van toestellen in te schatten.
Met een verkwikkende lunch achter de kiezen, doken we samen in een aantal thema’s: ‘awareness bij burgers’ (door Maakbaar Leuven) en ‘digitale tools’ (Thomas More), een workshop over ‘opleiding en tewerkstelling’ (Repair&Share) en ‘afvalinzameling van de toekomst’ (Circulus). Onder de eerste sneeuwvlokken van het jaar trokken we daarna richting hotel, met ruimte voor informeel netwerken en een fijn diner.
Circulair ambachtscentrum Apeldoorn
De tweede dag bracht ons een inspirerende inkijk in de praktische kant van het Apeldoornse ecosysteem. Sinds enkele jaren stimuleert de Nederlandse overheid de ontwikkeling van Circulaire Ambachtscentra (CAC). Na een inleiding in dit innovatieve model door Esther Bosgoed en Maarten Haverkamp van Circulus, zien we op de ‘Aruba-site’ wat dit in de praktijk betekent: Douwe Bouchier (Circulus) neemt ons mee op de route die burgers volgen. Door de inrichting van het park worden we begeleid om eerst onze herbruikbare goederen bij het Foenix innamepunt af te geven voor een tweede leven, en vervolgens ons resterende afval weg te brengen op het recycleplein – een logische aanpak die bezoekers door de ladder van Lansink loodst.
We sluiten de rondleiding af met een bezoek aan het Circulair Ambachtscentrum dat in volle opbouw is. Binnen een jaar zitten hier niet alleen de huidige houtwerkplaats en de assemblagestraat voor ondergrondse containers waar we jonge gasten met veel goesting aan het werk zien. Ook een showcase-ruimte met circulaire en geüpcyclede producten zal hier een prominente plaats krijgen, en een tribune voor lezingen over circulaire thema’s. Met de voorziene verhuis van ook het elektro-atelier van Foenix, wordt dit straks een plek waar inspireren, maken, herstellen en leren sterk met elkaar verweven zijn.
Elektro herstellen
De laatste stop op de planning is het Foenix Kringloopcentrum op het voormalige Zwitsal-terrein. Ingrid Belder van Foenix leidt ons rond in de tweedehandswinkel, langs het naaiatelier en de wasserij voor textiel, we bezoeken het fietsatelier en tot slot ook het Repair Café voor elektro waar heel wat vrijwilligers in de weer zijn. Hier leren we dat de Nederlandse hergebruikcentra sinds kort verplicht zijn om een WEEELABEX-certificering te behalen om elektrotoestellen te repareren. De vroegere repair-activiteiten staan daarom even on hold en toestellen worden nu enkel gestekkertest.
Onder leiding van Frank Stiksma gaan we in het atelier nog even heel hands-on aan de slag met kapotte stofzuigers: we testen een tool die hij met een team studenten ontwikkelt om toestellen te screenen voor hergebruik. Snoeren worden op- en afgerold, slangen worden vast- en losgekoppeld, stofzuigers gaan aan en uit… een inspirerende afsluiter van een leerzame tweedaagse.