Repareren arbeidsintensief werk: een toestel openmaken, uitzoeken wat het defect veroorzaakt en hoe het kan opgelost worden, uitzoeken of er wisselstukken nodig zijn en hoe je die kunt krijgen, uitzoeken of er geen software in het toestel zit dat het vervangen van onderdelen verhindert, onderdelen bestellen, onderdelen vervangen, testen of alles weer werkt,… Daardoor neemt een repareren algauw veel werktijd in beslag, en dat zorgt voor hoge loonkosten.

 

Voor sommige toestellen moeten herstellers speciaal gereedschap of software aankopen.

 

Ook wisselstukken zijn vaak duur. Sommige fabrikanten verbieden herstellers om met (goedkopere) tweedehands onderdelen of refurbished onderdelen te werken.

 

België is een land waar de belastingen op lonen hoog liggen.

 

Voor de herstelling van fietsen, schoenen en textiel geldt een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat is niet het geval voor de herstelling van elektrische toestellen. Daarop betaal je 21% BTW. Ook dat doet de kosten die je voor een herstelling betaalt, oplopen.

 

Wat kan herstellen goedkoper maken?

 

Mochten fabrikanten het makkelijker maken om hun producten te repareren, dan zou herstelwerk sneller en dus ook goedkoper kunnen gebeuren. Ze zouden dat kunnen doen door:
  • toestellen zo te ontwerpen dat ze makkelijk open te maken zijn met standaard gereedschap
  • toestellen zo te ontwerpen dat onderdelen die sneller stuk gaan, makkelijk vervangbaar zijn
  • informatie te geven hoe een product opengemaakt kan worden, welke onderdelen erin zitten, hoe je onderdelen kan vervangen van waar je onderdelen kunt kopen
  • meer met standaard onderdelen te werken

 

Ook lagere prijzen voor wisselstukken zijn een deel van de oplossing.

 

Repair&Share pleit voor een rechtvaardige klimaat tax shift, zodat activiteiten die bijdragen aan klimaat- en milieudoelstellingen -zoals reparatie- minder belast worden dan activiteiten die ons grondstoffenverbruik, de CO2-uitstoot en de afvalberg doen groeien.

 

Lees onze beleidsaanbevelingen voor een economisch leefbare herstelsector hier.

 

Bronnen:
Ifixit:How much is too much money to fix a washing machine?, februari 2018
Repair&Share: >Eindrapport bevraging reparatiesector van klein huishoudelijk elektro, 2021
Repair&Share: Apple wint rechtszaak tegen hersteller Henrik Huseby, juni 2020