Schoenmaker Hans Van Deynse over zijn vak

Schoenmakerij Hans Van Deynse over zijn vak

Vandaag laten we Hans Van Deynse (50) aan het woord. Deze enthousiaste schoenmaker uit Sint-Amandsberg (Gent) ruilde tien jaar geleden zijn carrière als ingenieur en directeur voor een leven in de schoenmakerij. “Mijn echtgenote Veerle runde de familiezaak, die al sinds 1965 bestaat. In haar familie waren er al schoenmakers vanaf de jaren 1700. Ik heb de stiel geleerd van vier leermeesters: twee docenten tijdens mijn opleiding bij cvo Groeipunt en mijn vrouw en schoonmoeder.” Samen runnen Hans en Veerle nu Schoenmakerij Naessens – Van Deynse, die dit jaar haar 60-jarig bestaan viert.

Dalende kwaliteit, blijvende vraag naar herstel

In de afgelopen jaren heeft Hans een duidelijke verandering gezien in de kwaliteit van schoenen: “De grootste uitdaging is de mindere kwaliteit van de schoenen die verkocht worden. We leven in een wegwerpmaatschappij. Veel — vaak goedkopere — schoenen zijn simpelweg niet meer te herstellen omdat de materialen niet meer zo degelijk en duurzaam zijn. Dagelijks moet ik toch twee tot vijf paar weigeren vanwege die lage kwaliteit.” Toch ziet Hans ook een positieve trend: “Steeds meer mensen, zoals studenten, kopen kwaliteitsschoenen tweedehands en laten die door ons herstellen. Zo hebben ze voor weinig geld goede schoenen.” 

In Frankrijk krijgen consumenten korting op herstellingen, vanuit een repairfonds. Zou dit voor Vlaanderen of België een oplossing kunnen zijn? Hans: “Het principe is zeker goed om herstellingen voor de burger financieel te ondersteunen, zolang er voor de klant en de ondernemer niet te veel administratieve overlast komt bij kijken. Bij Ecocheques bijvoorbeeld komt er toch wel heel wat administratie bovenop en verlies je als handelaar een groot percentage aan de makelaars.

Een vak met toekomst

Het beroep van schoenmaker is met uitsterven bedreigd, mede doordat de laatste opleiding schoenhersteller in Vlaanderen vorig jaar stopte. Hans gaf zelf nog drie jaar les aan CVO Groeipunt, nadien werd de opleiding voorlopig stopgezet. Toch blijft Hans optimistisch, al ziet hij ook de uitdagingen: “Het is belangrijk dat mensen weten wat een schoenmaker doet. Dat is veel meer dan schoenen herstellen alleen. Wij hebben een goede website en webshop. Daardoor weten klanten van heinde en verre ons te vinden, zelfs voor het herstellen van ritsen en reiskoffers, enkele van onze specialisaties. Bij een bakker weet je wat je krijgt, maar bij een schoenmaker is dat voor velen onbekend. Schoenhersteller is een mooi beroep met veel variatie. “Als onze gezondheid het toelaat, zie ik ons dit wel doen tot aan ons pensioen.”

Volgens Hans verdient het ambacht meer aandacht: “Een beetje meer waardering en zichtbaarheid voor ons vak zou geen overbodige luxe zijn. Met campagnes kan de overheid daar misschien bij helpen.” Hij besluit met een oproep: “Loop eens binnen bij de schoenmaker, je zult versteld staan van wat wij allemaal doen!”

Foto’s © Michiel Devijver