Textiel heeft een enorme impact op ons milieu en klimaat. Fast fashion en ‘realtime fashion’ hebben ons koopgedrag drastisch veranderd: we kopen sneller en vaker nieuwe kleding, maar onze kleding gaat minder lang mee en verslijt sneller. De gemiddelde Europeaan koopt 60 procent meer kleding dan in 2000, maar draagt die slechts half zo lang. In 2022 gooide de gemiddelde Belg bijna 14,8 kg textielafval per persoon de vuilbak in.
Hierdoor belandt veel textiel erg snel terug op de afvalberg. De impact op het milieu is vernietigend. Kleding langer in gebruik houden door ze goed te verzorgen en te (laten) herstellen waar nodig, maakt de grootste positieve impact. Maar voor veel mensen is kleding repareren geen automatisme. Nieuwe kleding kopen is makkelijk en goedkoop, terwijl professionele textielherstellers steeds zeldzamer worden. Veel mensen missen de motivatie, vaardigheden of kennis om kleding goed te onderhouden of te (laten) herstellen.
Het project Van Naald tot Draad van Repair&Share wil Vlamingen motiveren en in staat stellen om textiel beter te onderhouden en zelf te (laten) repareren. De komende jaren zet Repair&Share daarom extra in op dit thema met campagnes, acties en communicatie om reparatie weer op de kaart te zetten en de voordelen ervan te benadrukken.
Dit rapport geeft een overzicht van de huidige staat van textielherstel in Vlaanderen. Hoe draagt de kledingsector bij aan onze ecologische voetafdruk? Wat is de status van textielherstel in Vlaanderen? Wie herstelt zijn kleding, en waarom? En welke maatregelen kunnen textielonderhoud en reparatie bevorderen?
Textielherstel in Vlaanderen
Een verkennend rapport: stand van zaken en aanbevelingen