International Repair Day Hasselt

PROGRAMMA HASSELT

15.10.2022

Op International Repair Day 2022 slaan Repair&Share, Stad Hasselt en diverse partners de handen in elkaar. We bouwen de iconische Recor-site in Hasselt om tot een repair walhalla.

Geef je oude spullen een tweede leven, neem deel aan boeiende workshops of geniet van een (h)eerlijk drankje. Ook voor de allerkleinsten hebben we een leuk programma klaarstaan. Het volledige overzicht vind je hieronder. Voor alle praktische info kan je hier doorklikken.

programma overzicht

REPAIR CAFÉ XL

Een team van herstellers uit verschillende Repair Cafés én studenten van de PXL staan klaar om jouw elektrisch toestel te repareren. Elk huishoudelijk toestel dat je zelf kan dragen, is welkom. Samen bekijken we hoe we het kunnen herstellen. Helemaal gratis, tenzij er nieuwe materialen nodig zijn om de herstelling uit te voeren. Een vrije bijdrage is altijd welkom.

Tip: Wie wil kan bij de studenten in de soldeerwerkplaats zelf leren solderen. We oefenen op doorgesneden verlengkabels. De studenten geven ook tips zodat je zelf kan starten aan een reparatie.

open fietsatelier

De fietsbibliotheek en de Bib der Dingen stellen hun werkbanken en materiaal ter beschikking op de Recor-site. Breng je fiets mee, leer hoe je een klein onderhoud doet of kom je fiets samen met ons herstellen! 

Kom langs de infostand van de Bib der Dingen voor meer informatie over de werking van de materialenbibliotheek. Geïnteresseerden kunnen zich ter plaatse inschrijven als lid of aanmelden als vrijwilliger.

Tip: Heb je zelf klusmateriaal dat al jaren ongebruikt in de kast ligt? Neem het mee en schenk het aan de materialenbib, in ruil voor een gratis lidmaatschap! Ladders, boor- of schuurmachines, grasmaaiers, kruiwagens,… worden met veel plezier in ontvangst genomen.

geefplein

Een geefplein is een gratis markt voor iedereen. Principe: je geeft weg wat je niet meer gebruikt en neemt wat je nodig hebt. 

Haal je spullen – in goede staat – van onder het stof en doneer ze aan het geefplein en wie weet, maak jij iemand anders gelukkig met jouw paar schoenen, vaasje of boek.

workshops

Alle info en inschrijvingen komen binnenkort online.

OKAZI POP-UP

Kringloopwinkel Okazi brengt sfeer en gezelligheid naar de Recor-site met een heuse Pop-Up Shop: meubels, lampjes, accesoires, tapijten,.. kan je ter plaatse kopen. Ga jij met een leuk vintage zeteltje terug naar huis?

Tip: Omdat de koude winterdagen voor de deur staan, zorgt Okazi eveneens voor een verkoophoekje met warme wintertruien!

repair tombola (4+)

WIN WIN WIN! | Voor jongeren van 4 tot 14 jaar

Doe mee aan het tombola spel van PXL STEM Academy en maak kans op een gratis kamp naar keuze (twv ongeveer 125 eur). 

Of waag je aan een van de repair uitdagingen: kan jij de brug fixen, de lamp weer doen branden of de deurbel van Samson en Marie herstellen?

escaperoom reconnect (BOS+)

Schrijf je in voor een spannende escaperoom en kom via puzzels en opdrachten meer te weten over de impact van smartphones op mens en milieu.

Breek binnen in het fabrieksgebouw van smartphonegigant Phoney, stop de destructieve update en red 400 miljoen smartphones van de afvalberg. Wie kraakt de code voor de politie arriveert?

Aantal deelnemers per ‘room‘: min. 4 en max. 8 personen, vanaf 15 jaar. 

Duur: 1,5 uur (nabespreking inbegrepen)

UCLL EILAND

UCLL Change Corner | “Change is just around the Corner”. In de Change Corner tonen we je goede voorbeelden die nu reeds gebeuren in jouw omgeving.

Tip: Neem deel aan de ‘photovoice challenge’ en wie weet, val je in de prijzen!

Workshops:

  • over zorgvuldig gebruik, onderhoud, reparatie, hergebruik en recyclage
  • upcyclen van fietsbanden

Herstelpunt UCLL (studenten TECH): elektrische apparatuur en informatica kan je hier laten herstellen. Ook voor alle software gerelateerde problemen van je laptop of gsm helpen de studenten je graag verder.

infomarkt

rondleiding recor

Wist je dat Recor bijna 9 hectaren groot is? Ben je benieuwd om de volledige Recorsite te ontdekken? Wandel doorheen de oude hallen van de Recor en kom te weten wat er met de gebouwen staat te gebeuren in de toekomst.

Schrijf je in voor een wandeling met één van de projecttrekkers! Wandelingen om 11u30 en 13u30 en duren ongeveer 30 à 45min. Let op: beperkt aantal plaatsen!

food & drinks

Een lekkere koffie met een FairTrade koekje? Of liever een Worldshake? De Oxvan van Oxfam Wereldwinkel Hasselt staat voor je klaar!

(H)eerlijk lekker!

We verwelkomen ook de Hasseltse Jeneverfeesten in de Recor. Bij het standje van de ambachtelijke Stokerij Vanderlinden kan je voor €3 een circulair en CO2 Neutraal jenevertje drinken. Schol!

Frietjes van de frituur met (vegi) stoofvlees! Wij voorzien borden en bestek om geen extra afval te creëren.

praktisch

Wanneer?

Op zaterdag 15 oktober 2022 van 10h tot 18h.

Waar?

Recor, Sint-Truidersteenweg 296, 3500 Hasselt (klik hier voor de routebeschrijving).

Prijs?

Het volledige festival is gratis. Enkel aan de drank- en eetstandjes betaal je de gebruikelijke prijs.