Repair&Share Fest 2020 – programma

Van harte welkom op het tweede Repair&Share Fest op zaterdag 28 maart 2020 in OPEK Leuven: hét feest van repareren, maken en delen. Dit is het uitgebreide programma:

REPAREREN EN DELEN, EEN FEEST! > EXPO +1 / PLEIN

Repair Café 10u > 12u30

Organisatie: MAAKbar – gratis – in Expo +1

Heb je een kapotte broek, een haperende radio of heeft je mixer het begeven? Op het Repair Café krijgen ze een langer leven. Een Repair Café draait rond samen repareren. Jij brengt kapotte spullen mee bv. een kledingstuk, meubeltje, elektrische apparaat, fiets, speelgoed. Deskundige vrijwilligers met reparatiekennis en -vaardigheden staan klaar om je te helpen. Gereedschap en materiaal om herstellingen uit te voeren, is aanwezig.

Geefplein 10u > 12u30

Organisatie: MAAKbar – gratis – in Expo +1

Geef weg wat je niet meer gebruikt, neem wat je nodig hebt. Dat is een boodschap die MAAKbar graag uitdraagt, als bedrijvige ontmoetingsplek voor herstellen, hergebruik en delen. Je kunt huis-, tuin- en keukenmateriaal, boeken, meubeltjes … in goede staat meebrengen voor het Geefplein en zelf naar hartenlust snuffelen in het aanbod. 

Geef je fiets een ‘nazicht onder toezicht’ 11u > 15u

Organisatie: Boucif Custom Bikes & friends – eigen fiets meebrengen – gratis – op het plein voor OPEK

Een bedreven fietsenmaker leert je hoe je zelf eenvoudige herstellingen kunt uitvoeren en deelt tips & tricks.

Laat je Nintendo Switch herstellen 12u > 15u

Organisatie: Test Aankoop – gratis – vooraf aanmelden aangewezen (meer info volgt) – op het plein voor OPEK

Doet je Nintendo Switch spelconsole het niet meer, bijvoorbeeld omdat de controllers defect zijn? Dan kun je terecht bij een gespecialiseerde hersteller van consumentenorganisatie Test Aankoop. Je Nintendo wordt te snel na aankoop onbruikbaar door defecte controllers, zo stelde Test Aankoop vast; de herstelling of vervanging onder garantie wordt bovendien te vaak geweigerd. Dat verplicht gamers om te vernieuwen. Test Aankoop stelt Nintendo in gebreke en biedt getroffen gebruikers een gratis herstelling aan.

Swishing: kleding ruilen 13u > 16u

Organisatie: Swishing.be – gratis, vooraf inschrijven graag via www.swishing.be – in Expo +1

Mooie, bruikbare kledingstukken die je kleerkast nooit verlaten? Miskopen? Te groot, te klein? Grijp je kans om ze in te ruilen voor kleding die beter bij je past dankzij ‘Swishing’. Hoe werkt het? Tussen 13u en 14u30 mag je kleding binnen brengen. Goede kledingstukken leveren je punten op. Van 15u tot 16u gaat de shop open. Daar ruil je punten weer in voor andere kledingstukken. De complete set spelregels lees je op swishing.be. Op die site ook vooraf aanmelden, graag.

Speelgoedruilbeurs 14u > 16u voor kinderen

Organisatie: Repair&Share – gratis – in Expo +1

Voor kinderen die bruikbaar speelgoed willen ruilen, zetten we een leuke ruilbeurs op. Hoe werkt het? Breng een stuk speelgoed binnen tussen 14u en 15u. Tussen 15u en 16u mag je zelf iets leuks komen uitkiezen.

Foto door Brick 101

Open zeefdrukatelier 14u > 17u

Organisatie: Scheefdruk – bijdrage 2 euro voor bedrukking, reserveren niet nodig – op het plein voor OPEK

Scheefdruk is het do-it-yourself zeefdrukatelier van jeugdhuis Sojo uit Kessel-Lo. Je kunt er ongegeneerd experimenteren met printen op textiel. Zin om het te proberen? Breng een oud t-shirt mee dat je leuker wil maken. Of koop ter plaatse een eco-vriendelijk t-shirt of een linnen tas. Prijzen: € 2 voor bedrukking, € 7 voor t-shirt, €6 voor string bag, €2 voor tote bag.

Verhalen: Meerminder 13u > 17u

Verhalen en spel: Cie Tartaren & vrijwilligers – gratis – op het plein en op diverse locaties in OPEK

Korte, inspirerende verhalen van mensen die meer halen uit minder, dat is ‘Meerminder’ van theatercompagnie Tartaren. Je treft de vertellers van Cie Tartaren in hun caravan op het plein voor OPEK of aan de toog van Café Entrepot, in een hoekje van een zaal, in de gang… ‘Meerminder’ is meer dan theater. Het is een universum, een levenswijze. In een samenleving vol keuzes, spullen en druk durven zij te kiezen voor minder. Ze leven klein, ontspullen, ont-moeten. Zo halen ze meer kwaliteit uit het leven.

 

OPEN ATELIERS & MARKT > GALERIJ +2

Atelier: Juweeltjes maken uit afvalhout 12u > 13u30 ook voor kinderen

Organisatie: Saté – gratis – in Galerij +2

Saté is de roepnaam voor het Sociaal Atelier in de Stelplaats in Leuven, een gedeeld atelier waar je materiaal en begeleiding vindt voor hout- en metaalbewerking.
Op het Fest kun je bij Saté terecht als je juwelen wil maken uit houtrestjes.

Atelier: Afvalvrij shoppen 14u > 17u

Organisatie: MAAKbar – gratis – in Galerij +2

Kom zakjes stikken uit restjes (tweedehands)stof. Die zakjes kun je voortaan meenemen naar de winkel zodat je geen wegwerpzakjes meer nodig hebt om groenten en fruit, droge voeding of kleine spulletjes mee te vervoeren.

Atelier: Maak een robot uit houtresten 14u > 17u voor kinderen 7j > 12j

Organisatie: Tinneling – gratis – in Galerij +2

Open timmeratelier waar kinderen hun eigen robot mogen maken. 

Atelier: Upcycling 14u > 17u ook voor kinderen

Organisatie: MAAKbar & Vaude Store- gratis – in Galerij +2

Repen uit oude banners van de Stad Leuven worden in een oogopslag een leuke portemonnee. 

Markt: Ontdek circulaire producten 12u > 17u

Aan deze stands kun je circulaire producten kopen

Content, de Leuvense verpakkingsvrije winkel, brengt niet alleen onverpakt lekkers mee zoals koekjes en chocolade maar ook herbruikbare verpakkingen waarmee je voortaan zero waste kunt gaan winkelen.

Ecossentials presenteert o.m. shampoo bars en herbruikbare wattenschijfjes voor jouw afvalvrije badkamer.

Doekjes & Broekjes is erbij om je afvalberg verder te helpen verkleinen met wasbare luiers en wasbaar maandverband.

Ray & Jules is een start-up uit de regio Leuven die een techniek ontwikkelde om koffie te roosteren op basis van 100% zonne-energie. Het resultaat smaakt heerlijk, kom proeven.

WORKSHOPS > VERGADERLOKAAL

Workshop: Maak je eigen natuurlijke cosmetica 11u > 12u15

Organisatie: Greenoffice KU Leuven – duur: 1u – beperkte capaciteit – bijdrage 10 euro voor materiaal – graag vooraf reserveren via dit formulier – in het Vergaderlokaal

In deze workshop leer je hoe je zelf je cosmetica kunt maken met natuurlijke ingrediënten. Na een korte introductie steek je de handen uit de mouwen. Je maakt je een bio-body scrub, een natuurlijke lippenbalsem en een heerlijke solid perfume.

Workshop: Fix the world. Welke impact heeft het repareren van elektronica? 12u30 > 14u

Organisatie: Wouter Sterkens / KU Leuven, REFER project – duur: 1,5u – beperkte capaciteit – gratis – graag vooraf reserveren via dit formulier – in het Vergaderlokaal

Elektronische apparatuur heeft een centrale rol gekregen in onze economie, voor onze levenskwaliteit. Deze workshop neemt je mee naar de binnenkant van die apparaten en de unieke grondstoffen die de apparaten laten werken. Je leert hoe onze blik op elektronica zal veranderen naarmate de grondstoffen schaarser worden en welke rol repareren en hergebruik zal spelen in de toekomst.

Workshop: Upcycling. Fietslamp wordt bureaulamp 14u30 > 16u30

Organisatie: Evy Puelinckx / HetVindingrijk – duur: 2u – beperkte capaciteit – bijdrage 15 euro voor materiaal, graag vooraf reserveren via dit formulier – in het Vergaderlokaal

Upcyclen is de passie van Evy Puelinckx / HetVindingrijk en die passie deelt ze graag tijdens haar workshops. In deze workshop ga je aan de slag met oude lampen, bezemstelen en elektriciteitsdraden. Daarmee steek je een toffe, originele bureaulamp in elkaar.

Workshop: Sanitair herstellen – basis  17u > 18u + 18u > 19u

Organisatie: Xooly tools – 2 sessies van 1u – telkens beperkte capaciteit – gratis – graag vooraf reserveren via dit formulier – in het Vergaderlokaal

Mensen kunnen veel meer repareren dan ze denken, zo lang ze maar de juiste kennis meekrijgen en de juiste tools kunnen gebruiken. Dat is de filosofie van Xooly. In deze workshop sanitair leer je bijvoorbeeld over siliconen. Wanneer moet je ze vervangen? Hoe pak je dat aan?

ESCAPE ROOM > GALERIJ +2

Escape room 13u + 15u + 17u

Organisatie: BOS+ en Catapa – gratis – voor jongeren, studenten en andere nieuwsgierige bezoekers – beperkte capaciteit: max. 8 personen per sessie – sessie duurt 1u à 1,5u – graag vooraf reserveren via dit formulier – in Galerij +2

De helft van de jongeren voelt zich smartphone-verslaafd. Hun smartphone gaat gemiddeld 2,5 jaar mee. In elke nieuwe smartphone zitten schaarser wordende grondstoffen verwerkt. Verontrustend als je weet dat mijnbouw één van de 4 grootste drivers is van ontbossing. Met die thema’s gaat deze mobile escape room aan de slag: een speelse, spannende manier om meer te weten te komen over de impact van onze elektronica op mens en milieu.
Hoe deelnemen? We organiseren 3 sessies, telkens voor maximum 8 personen. Het is geen probleem als deelnemers elkaar nog niet kennen, schrijf gerust individueel in of met een klein groepje.

DEMONSTRATIES & LEZINGEN > ROTONDE

Recht op Repareren 11u30 > 12u30

Door: Jo Buelens en Repair&Share – gratis – in de Rotonde

Spullen die lang meegaan en makkelijk te herstellen zijn: als je circulair denkt, is dat een evidentie. Helaas worden heel wat spullen vandaag zo geproduceerd dat ze snel kapot gaan en moeilijk te repareren zijn, denk maar aan een rits die kapot gaat of een aan/uit-knop die het plots niet meer doet. Het verzet tegen de wegwerpeconomie groeit. Overal staan burgers en organisaties op de barricaden voor het Recht op Repareren. Jo Buelens van Repair Café Grimbergen is één van hen. Hij brengt een geanimeerde lezing/performance.

Duurzaam en klimaatbewust consumeren 14u > 15u

Door: Karine Van Doorsselaer / UA – gratis – in de Rotonde

Hoe kunnen we elke dag ons steentje bijdragen aan een meer leefbare en duurzame wereld? Hoe kunnen we bewuster omgaan met onze aankopen en de producten die we gebruiken? Deze lezing geeft informatie en tips mee aan mensen die de wegwerpeconomie moe zijn en hun producten kritisch willen beoordelen, van voeding over verpakkingen tot kledij, speelgoed enz. De spreker, Karine Van Doorsselaer, doet al 25 jaar onderzoek naar duurzaam ontwerpen aan de Universiteit Antwerpen en heeft 2 boeken uit bij uitgeverij Lannoo: ‘Klimaatbewust consumeren’ (2019) en ‘Ecodesign’ (2018, samen met Els Du Bois).

Upcycling  15u > 16u

Door: Evy Puelinckx / HetVindingrijk – gratis – in de Rotonde

Minister van Upcycling, bekend tv-gezicht, oprichter van HetVindingrijk dat inspirerende upcycling workshops opzet, docente design en circulaire economie, consultant voor bedrijven die circulair willen werken … Evy Puelinckx is het allemaal. Weggooien staat niet in haar woordenboek. Ze ziet geen afval, maar mogelijkheden. Die creativiteit deelt ze ook met bedrijven in transitie, studenten en iedereen haar lezingen en workshops bijwoont.

Deeleconomie  16u > 17u

Door: Lieven D’Hont / Peerby – gratis – in de Rotonde

Tachtig procent van onze producten gebruiken we minder dan één keer per maand. Denk maar aan een hakselaar of een reiskoffer. Die spullen lenen of huren is goedkoper dan kopen. Het is ook beter voor het milieu. Want hoe minder producten nodig zijn, hoe minder CO2-uitstoot we genereren. Dat is de boodschap die Lieven D’hont uitdraagt. Lieven is de bezieler van het deelplatform Peerby in ons land. Met 31.000 leden en meer dan 1.000 deelvragen per maand is Peerby dé referentie voor gedeeld gebruik. Hij zet ook mee z’n schouders onder het deeldepot voor kinderfietsen ‘Op Wielekes’ en ‘Repair&Share’ dat repareer- en herstelinitiatieven ondersteunt.

NOG MEER TE BELEVEN

Fotohoek  10u > 20u

Initiatief van: Kringwinkel Vites – gratis – in Expo +1

Hergebruik is hip. Retro is Instagrammable. Vlei je neer in onze fotohoek, maak grappige foto’s en geef ons een knipoog met #RepairShareFest.

Campagnestand Recht op Repareren  13u > 20u

Organisatie: Repair&Share – gratis – in Expo +1

Onze spullen gaan steeds minder lang mee. En als ze kapot gaan, zijn ze ook nog eens moeilijk te herstellen: onderdelen zitten vastgelijmd, wisselstukken ontbreken, er zijn geen herstellers in de buurt,... Met de campagne Recht op Repareren roepen we fabrikanten, winkeliers en politici op om hier verandering in te brengen. 
Bezoek onze stand en ontdek waarom repareren niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor onze portemonnee en economie. Wil jij ook dat repareren makkelijker en goedkoper wordt? We vertellen je met plezier hoe jij onze campagne kan steunen. 

Ontdek de Circulaire Kaart van Leuven  10u > 20u

Organisatie: Stad Leuven, Vormingplus Oost-Brabant, Maakbaar Leuven, Repair&Share – gratis – in Expo +1

Op het Repair&Share Fest lanceren Leuvense organisaties een Circulaire Kaart. Leer ze kennen op het Repair&Share Fest! De kaart vermeldt alle Leuvense circulaire initiatieven, denk maar aan tweedehandswinkels, herstelateliers, gereedschapsbibliotheken, adressen waar je verpakkingsvrij kunt winkelen enz.

Doe de factcheck  12u > 17u

Organisatie: Vorming plus en Ecowerf – gratis – in Galerij +2

Vormingplus Oost-Brabant stimuleert de herstelcommunity, onder meer met cursussen herstellen en vorming over circulaire economie. Op het Repair&Share Fest blaast Vormingplus je omver met weetjes en factchecks over onze wegwerpmaatschappij.

Duik in het knuffelbad  13u > 18u voor kinderen

Organisatie: Kringwinkel Vites – gratis – in Expo +1

Kinderen die van knuffels houden, ontdekken een klein paradijs: het kleurrijke knuffelbad!

Doneer je laptop, steun een kind  13u30 > 20u

Organisatie: Labdoo Belgium – gratis – in Expo +1

Labdoo wil schoolkinderen in ontwikkelingslanden toegang geven tot laptops zonder milieulast te veroorzaken, dus zonder nieuwe grondstoffen. De oplossing? Laptops die niet meer worden gebruikt inzamelen, leeghalen, schoonmaken en opnieuw uitrusten met open source software (waaronder het besturingssysteem Ubuntu), evt. extra RAM … Breng jij je oude laptop mee naar het Fest? Deze video vertelt je meer.

Pop-Machina blikt vooruit op de circulaire stad 13u30 > 20u

Organisatie: KU Leuven & Stad Leuven i.h.k.v. Horizon 2020 – gratis – in Expo +1

Hoe ziet een toekomstgerichte duurzame economie eruit? Welk potentieel schuilt er in delen, hergebruiken en repareren? Het onderzoeksproject Pop-Machina zoekt het antwoord bij de internationale maker movement van burgers die kennis en vaardigheden delen over het maken, onderhouden, herstellen … van producten. De groeiende repareerbeweging hoort daar zeker bij.

Deelstand van Broederlijk Delen  13u30 > 18u30

Organisatie: Broederlijk Delen – in Expo +1

De campagne van Broederlijk Delen met het motto ‘Delen doet goed, ook met het Zuiden’ sluit mooi aan bij de boodschap van het Repair&Share Fest. Vrijwilligers van Broederlijk Delen vertellen je hoe gemeenschappen in het Zuiden op een ruwe manier geconfronteerd met de schaduwkant van onze wegwerpeconomie. Maar ze hebben ook positieve verhalen klaar over delen als hefboom voor systeemverandering.

EXCLUSIEF VOOR REPAIR CAFÉS > DAKLOKAAL

Ben je een vrijwilliger in een Repair Café? Dan verwennen we je op het Fest graag met een lunch en workshops.

Lunch voor herstellers  12u45 > 13u30

Organisatie: Repair&Share en Maakbaar Leuven – gratis – Aanmelden via dit formulier – in het Daklokaal 

Geniet van een lekker broodje met soep en ontmoet Repair Café vrijwilligers uit alle hoeken van het land.

Repair Café Toekomstbeurs  14u > 15u30

Organisatie: Repair&Share en Maakbaar Leuven – gratis – in het Daklokaal 

Maakt jouw Repair Café binnenkort gebruik van repairapps, een wisselstukkencentrale, een systeem om te meten hoeveel CO2-uitstoot je uitspaart, een digitale monitoring van je workflow…? Ontdek het tijdens de toekomstbeurs voor Repair Cafés. Denk mee na over tools die Repair Cafés kunnen helpen om meer en makkelijker te herstellen.

Tips & Tricks voor Repair Cafés  16u > 17u30

Organisatie: Repair&Share en Maakbaar Leuven – gratis – Aanmelden via dit formulier – in het Daklokaal 

Hoe maak je je Repair Café nóg beter, gezelliger, bekender, straffer …? Waar vind je nieuwe vrijwilligers? Wat zijn interessante organisaties om mee samen te werken? Wissel met andere Repair Café vrijwilligers ervaring en tips uit over verzekeringen, promotie, samenwerking, 3D-printing,… Zit je met een vraag die je aan andere Repair Cafés wil voorleggen? Geef ze gerust door bij je inschrijving!

LOCATIE / CATERING

Het tweede Repair&Share Fest verwelkomt je in OPEK – Openbaar Entrepot voor de Kunsten: een voormalig pakhuis, een beschermd monument én een bruisende culturele site aan de Vaartkom in Leuven.

Op het gelijkvloers vind je het gezellige Café Entrepot. Daar kun je de hele dag door verpozen met een drankje of een snelle hap.
– Café Entrepot serveert ontbijt van 9u30 tot 11u30
– Vanaf 12u kun je er een dagsoep, broodje, salade, pasta, burger … bestellen
– Wist je dat de tafels in het café zijn gemaakt uit herbestemd hout?

DEELNEMEN / RESERVEREN

Je kunt gratis deelnemen aan de Repair&Share Fest activiteiten. Bij enkele activiteiten vragen we een kleine bijdrage voor het gebruikte materiaal (duidelijk aangegeven in dit programma-overzicht). Betalen gebeurt ter plaatse, met de bank-app of cash.

Voor de meeste activiteiten is reserveren niet nodig. Bij enkele workshops (met een beperkte capaciteit) raden we je aan om vooraf te reserveren. Maar aarzel niet om op de dag zelf bij het onthaal te checken of er nog vrije plaatsen zijn, dan schuiven we je met plezier een overgebleven / vrijgekomen plaats toe!

WORD VRIJWILLIGER

We zoeken nog vrijwilligers voor het Fest. Is dat iets voor jou? Lees meer in dit bericht.

Partners Repair&Share Fest 2020