Sharepair

Sharepair. Digital Support Infrastructure for Citizens in the Repair Economy

Projectperiode: 2020-2022
Leading partner: Stad Leuven
Partners: Delft University of Technology, Gemeente Apeldoorn, KU Leuven, Maakbaar Leuven, Maison du développement durable Ottignies-Louvain-la-Neuve, National University of Ireland Galway, Prototyping Collective, Repair Together, Repair&Share, Stad Roeselare, Statik, Test Aankoop, The Manchester Metropolitan University, The Restart Project, VITO
Met steun van: Europese Commissie – Interreg NWE

Het Europese project Sharepair ontwikkelt digitale ondersteuning van herstellingen en wil zo meer gebruikers stimuleren om producten te (laten) repareren. Verhoogt het aantal succesvolle herstelinitiatieven, dan verkleint de afvalberg. Maar Sharepair beoogt ook een bredere sensibilisering over het belang van repareren.

Bij het streven naar een duurzame circulaire economie moet repareren hoger op de agenda komen. Vanuit het oogpunt van efficiënt grondstoffengebruik is het immers beter om producten te repareren dan om ze te recycleren. De consumenten zijn daarbij belangrijke spelers; zij beslissen om hun materiaal te (laten) repareren ofwel af te danken. Zij kunnen aan overheden en producenten het signaal geven dat ze duurzame en herstelbare producten wensen.

Repair&Share focust in dit project op een brede bewustmaking en het bottom-up aansturen op structurele verandering onder de noemer ‘Recht op Repareren’.
 

Lees hier meer over het project

 

Foto: Kyle Wiens voor iFixit.com – Klimaatmars in Berlijn op 20 september 2019 met een delegatie van de Europese Right to Repair campagne