Corporate Repair Cafés

Je bedrijfscultuur versterken met repair

Medewerkers op een authentieke manier betrekken zit soms in onverwachte acties. Tijdens een Repair Café — of noem het gerust je Repair Day of Repair Week — herstellen je meest handige medewerkers defecte spullen van collega’s. Een hersteld wafelijzer, gefixte leeslamp of gerepareerde jeans? Werknemers stappen trots en met een goed gevoel huiswaarts en leren verborgen talenten van collega’s kennen.

© Yves Coussement

Bewezen concept

Wist je dat een journaliste in Amsterdam het eerste Repair Café begon in 2009? Inmiddels zijn er wereldwijd zo’n 3.000. Herstellen bleek niet alleen een duurzame daad maar vooral ook een sociale aangelegenheid, vandaar de naam ‘Café’.

“Repair Cafés in bedrijven zijn een nieuw, maar bewezen concept. HP startte ermee in de VS, bij ons volgde vanaf 2023 het Siemens België Repair Café, de KBC Corporate Repair Week en al twee edities van de Repair Week bij de Cronos Groep.”

5 redenen waarom je eigen Repair Café een slimme zet is:

All in ontzorging door Repair&Share

Hoe zet ik een Corporate Repair Café op? Repair&Share vzw ontzorgt je volledig en doet alles: interne communicatie in je eigen tone-of-voice, intake van medewerkers en producten, koppeling van herstellers en te herstellen producten, begeleiding van herstellers, professionele foto’s,… . We werken hiervoor samen met onze partner Maakbaar Leuven vzw, die de Repair Cafés bij KBC en de Cronos Groep opzet.

Over Repair&Share vzw

Met Repair&Share vzw is het onze missie om van herstel de norm te maken. We werken hiervoor samen met retailers en producenten (Miele, BSH, Vanden Borre, Xandres,…), maatwerkbedrijven, overheden en burgers.

Q&A

Als bedrijf kies je, in functie van je eigen noden en doelen, welke productgroepen hersteld worden. Gangbaar zijn klein elektro en kleding. Fietsherstel is tevens mogelijk op aanvraag.

        • Onder klein elektro verstaan we bijvoorbeeld verlichting, waterkokers, broodroosters, klokken en wekkers, stofzuigers, strijkijzers, koffiezet-apparaten, radio’s
        • Bij kleding gaat het over eenvoudige herstellingen zoals knopen aannaaien, scheuren, gaten of loskomende zomen herstellen, elastieken vervangen,… . Ritsen vervangen is niet inbegrepen.

De herstellers zijn werknemers uit je organisatie die voldoen aan twee criteria:

        • Voldoende praktische repair-skills bezitten om een toestel of stuk te herstellen. De werknemer schat dit zelf in. Voor elektro leest en ondertekent de hersteller een veiligheidsgids.
        • Bereidheid om te herstellen in het bijzijn van een collega en -indien gewenst- uitleg geven over de herstelling zodat de collega de herstelling later zelf kan uitvoeren

Voor kleding voorziet Repair&Share in materiaal (garen, knopen,…) en een basisset met scharen, naalden,… De hersteller brengt idealiter een eigen naaimachine mee. Repair&Share voorziet verlengsnoeren en verdeelstekkers.

Voor elektro leert de ervaring dat werknemers het liefst met hun eigen gereedschap werken. Met een basisset met een multimeter, schroevendraaier- en tangenset kunnen de meeste herstellingen al uitgevoerd worden. Op aanvraag kan Repair&Share gereedschap voorzien.

Werknemers die klein elektro herstellen ontvangen een veiligheidsgids met basiskennis elektriciteit en veiligheidsvoorschriften. De hersteller ondertekent deze gids als akkoord voor het volgen van deze voorschriften en het kennen van de basis van elektriciteit. Iedere hersteller wordt gebrieft aan het begin van het Repair Café. Tijdens het Repair Café zijn 2 medewerkers van Repair&Share aanwezig voor niet-technische hulp zoals het ontvangen van de werknemers met te herstellen spullen.

Er zijn verschillende mogelijkheden om een Repair Café correct te verzekeren:

          1. De polis van je bedrijf: samen met het bedrijf wordt bekeken of de bestaande verzekering voldoende dekking biedt (aansprakelijkheid, rechtsbijstand). Is dit niet het geval kan een bijkomende module met de bestaande verzekeraar afgesloten worden.
          2. Feitelijke vereniging: van zodra je met verschillende personen samen een activiteit organiseert, kun je als een feitelijke vereniging beschouwd worden. Je moet dus geen statuten, contract of een geschreven overeenkomst hebben om een feitelijke vereniging te zijn. Voor een feitelijke vereniging is er een gratis vrijwilligersverzekering van de Vlaamse Overheid.

Dit hangt sterk af van de bedrijfsgrootte en activiteit maar indicatief zijn 10 herstellers een must om voldoende spullen te repareren. Enkele voorbeelden ter illustratie:

        • Op het eerste KBC Repair Café herstelden 22 werknemers klein elektro van 48 collega’s, gedurende 4 repair-shifts gespreid over 2 dagen
        • Tijdens het Cronos Repair Café werd er in mei 2024 een eerste repair-week opgezet in 4 shifts, op dinsdag en donderdag telkens tussen 11 en 18 uur. In totaal waren 16 herstellers aanwezig die 32 elektrotoestellen herstelden. 

Uiteraard is het aantal herstelde toestellen belangrijk, maar nog belangrijker is de awareness en sensibilisering die rond repair en duurzaamheid gecreëerd wordt met het Repair Café.

Met een Corporate Repair Café laat je als bedrijf zien dat je actief bijdraagt aan een duurzame en circulaire economie en Vlaamse en Europese beleidsdoelstellingen ondersteunt. 

Op Vlaams niveau benadrukt de beleidsnota 2024-2029 voor Omgeving (van Minister Jo Brouns) het belang van preventiestrategieën om de afvalberg te doen dalen. “Hierin is een belangrijke rol weggelegd voor de sociale economie en het vrijwilligerswerk, zoals bijvoorbeeld repaircafés”. Je geeft tevens mee invulling aan de Vlaamse Strategie voor de Circulaire Economie en het Materialen- en afvalbeleid van OVAM.

Op Europees niveau streeft het Europees Actieplan voor de Circulaire Economie (CEAP) naar een duurzaam productbeleid en minder afval. Verder ondersteunt een Repair Café de wetgeving rond de Right to Repair en het EU-afvalbeleid.

Qua Sustainable Development Goals van de VN (SDG’s) geef je specifiek mee invulling aan SDG 12: Duurzame consumptie en productie bevorderen en SDG 13: Klimaatactie door het verminderen van CO₂-uitstoot via minder afval en minder productie van nieuwe goederen.

Repair&Share is een vzw met een maatschappelijk doel (van herstel de norm maken in Vlaanderen) die haar inkomsten vooral haalt uit gesubsidieerde pilootprojecten waarin bijvoorbeeld nieuwe repair-initiatieven getest worden, opleidingen voor herstellers opgezet worden of sensibilisering richting het grote publiek gebeurt. Bij dergelijke subsidies is de inbreng van een deel middelen uit private initiatieven/zelfbedruipendheid vaak belangrijk. Naast de maatschappelijke bijdrage van een Corporate Repair Café zet Repair&Share de opbrengsten dus terug in voor projecten die herstel een boost geven.