Met de recent goedgekeurde Europese Right to Repair Directive wil Europa de circulaire economie bevorderen en ervoor zorgen dat burgers hun kapotte producten vaker laten herstellen in plaats van weg te gooien. De richtlijn voorziet onder andere in de creatie van een Europees Online Repair Platform (ORP) waar burgers eenvoudig en gratis herstellers van consumentengoederen kunnen opzoeken en contacteren. Dit geldt niet enkel voor producten die onder de ecodesign-regelgeving vallen, maar om alle consumentengoederen, zoals schoenen, textiel, meubels, fietsen, elektrische huishoudapparaten,…
Elke lidstaat heeft de verplichting om ofwel een nationale sectie op dit Europees ORP toe te voegen, ofwel een Nationaal ORP op te zetten waar het Europese ORP naar doorverwijst.
Als consortium van organisaties die de hersteleconomie in België stimuleren, en die door verschillende Europese projecten al ervaring hebben met het bouwen van een online repair platform (ORP), willen we de Belgische overheid twee aanbevelingen overmaken om ervoor te zorgen dat het Belgisch ORP effectief tot meer reparaties leidt:
Hieronder lichten we onze aanbevelingen verder toe.
Het is cruciaal dat het Belgisch ORP niet beperkt blijft tot door fabrikanten erkende herstellers, maar alle reparatiediensten bevat, inclusief onafhankelijke professionele herstellers en Repair Cafés. Wanneer het platform enkel door fabrikanten erkende herstellers zou bevatten, ontstaat het risico van monopolievorming. Dit kan de kosten voor consumenten verhogen en onafhankelijke herstellers benadelen. Een breed platform garandeert dat consumenten betaalbare hersteldiensten kunnen vinden die passen bij hun voorkeuren en budget.
Momenteel bestaan er geen algemene kwaliteitslabels voor herstellers. Toch is het essentieel dat bezoekers duidelijk zien welk type hersteller ze voor zich hebben. Van een vrijwilligersinitiatief kan bijvoorbeeld niet dezelfde dienstverlening of garantie verwacht worden als van een professionele hersteller. Van een professionele hersteller kan niet verwacht worden dat de reparatie gratis gebeurt.
Een nationaal ORP biedt meer mogelijkheden om repair oplossingen dichter bij de burger te brengen dan een sectie op het Europese ORP.
In België bestaan vandaag reeds verschillende open data tools en doorzoekbare kaarten die de gegevens van hersteldiensten bevatten en openbaar beschikbaar maken, zoals mappingsharepair.org, herstelmij.be, www.res-sources.be/fr/reparer en repairtogether.be/carte-repaircafe.
Door te vertrekken van één of meerdere bestaande open data tools, kan België tijd en kosten besparen bij de ontwikkeling van een nationaal ORP.
De organisaties die deze oproep onderschrijven hebben een goede band met vrijwillige en professionele herstel- en hergebruikoperatoren in Vlaanderen en zijn de ideale partners om het online platform inhoudelijk up to date te houden en om herstel- en hergebruikoperatoren aan te spreken om zich te registreren. Bovendien hebben ze ook nauwe contacten met de Ressources en Repair Together, de netwerken van Repair Cafés en sociaal circulaire hergebruikoperatoren in Franstalig België. Wij lichten graag verder toe hoe de tools werken en welke mogelijkheden zij bieden.
Deze aanbeveling is opgesteld door Repair&Share en worden onderschreven door: