Nieuwe handleiding Deel IT: leenlaptops als krachtig middel om digitale kloof te verkleinen

Nieuwe handleiding Deel IT: leenlaptops als krachtig middel om digitale kloof te verkleinen

Gisteren kondigde Vlaams onderwijsminister Weyts aan dat hij de strijd met de digitale kloof wil opvoeren. De Vlaamse Regering zou een fors budget uittrekken om ervoor te zorgen dat elk kind in het 5de studiejaar binnen enkele jaren over een laptop kan beschikken. Heel wat lokale overheden en burgerinitiatieven zijn al sneller in actie geschoten. Ze zamelden de voorbije maanden laptops in, brachten die toestellen in orde en deelden ze uit aan kwetsbare gezinnen. Uit die initiatieven vallen al nuttige lessen te trekken.

Het burgerinitiatief Deelbaar Mechelen heeft al enkele jaren ervaring met het uitreiken naar kwetsbare kinderen die een computer nodig hebben voor school. In het coronajaar 2020 draaide hun ‘Digibib’ op volle toeren. Deelbaar Mechelen kiest bewust niet voor het uitdelen van laptops, maar werkte een volwaardig deelsysteem uit dat eveneens onderhoud en ondersteuning biedt.

Check de nieuwe handleiding

In Repair&Share vond Deelbaar Mechelen een partner om dat systeem te promoten. Onder de noemer ‘Deel IT’ stellen Repair&Share en Deelbaar Mechelen nu een handleiding voor vol tips voor organisatoren. Je kunt die handleiding vrij consulteren in onze rubriek toolkits voor organisatoren.

     

 

Start je eigen Deel IT punt

Vanochtend zijn het concept van Deel IT en die handleiding al voorgesteld aan een kleine groep geïnteresseerde vertegenwoordigers van lokale besturen, sociale professionals die outreachend werken, vrijwilligersinitiatieven die zich inzetten voor digitale inclusie (bv. via huiswerkbegeleiding), bedrijven die inzetten op het refurbishen van laptops … in een korte videomeeting.

We willen iedereen die enthousiast is over dit systeem en met ‘Deel IT’ aan de slag wil, uitnodigen om de handleiding te gebruiken en contact met ons op te nemen via info@repairshare.be.