Handleiding Deel IT

We kunnen ons geen leven meer voorstellen zonder IT, en dat is ook steeds meer het geval in het onderwijs. Leerlingen worden verondersteld huistaken te maken op hun eigen computer, of online hun lessen te volgen. In kwetsbare gezinnen is dat niet altijd evident. Niet iedereen heeft toegang tot internet, en er zijn veelal niet genoeg computers voor alle gezinsleden. Dat leidt tot een groeiende leerachterstand en sociaal isolement.

Bij een Deel IT punt kunnen leerlingen die dat nodig hebben een laptop lenen. Ze krijgen niet alleen een goed werkend toestel, maar ook hulp van een persoonlijke buddy. Die gaat bij de leerlingen thuis langs om de laptop met internet te verbinden en te helpen bij vragen of problemen. Sommige Deel IT Punten, zoals Deel IT Mechelen, bieden gezinnen ook een internetverbinding aan.

DE VOORDELEN VAN DEEL IT

Als het gaat om het wegwerken van de digitale kloof, dan biedt Deel IT een aantal voordelen ten opzichte van het weggeven van laptops:

  • Is er een defect aan de laptop? Dan komt het gezin niet zonder laptop te zitten, maar kunnen ze een ander toestel uit het systeem gebruiken. De defecte laptop kan  ondertussen gerepareerd worden om later opnieuw in het systeem ingebracht te worden.
  • Heeft een gezin de laptop niet meer nodig? Dan verdwijnt de laptop niet, maar kan hij aan een volgend gezin uitgeleend worden.
  • Kwetsbare gezinnen hebben soms minder kennis en middelen om computers goed te onderhouden en up to date te houden. De buddywerking begeleidt gezinnen hierin en helpt bij problemen.
  • Door laptops te delen verkleinen we tegelijkertijd de digitale kloof en onze ecologische voetafdruk.

 

HOE START JE EEN DEEL IT PUNT?

Wij helpen je op weg:

  • Download gratis onze online handleiding Deel IT
  • Vraag gratis je gepersonaliseerd Deel IT logo en visuals voor je website, Instagram, Twitter, Facebook, E-mail door een mailtje te sturen naar info@repairshare.be. Je kunt ook een template krijgen voor een gedrukte flyer.
  • Nog vragen of hulp nodig? Je staat er niet alleen voor! Word gratis lid van het Lerend Netwerk Deel IT. Daar kun je terecht met vragen en leer je van de ervaringen van andere Deel IT punten. Lid worden kan door een mailtje te sturen naar info@repairshare.be

Deel IT is een initiatief van Deelbaar Mechelen en Repair&Share