Een collectieve verzekering voor Deelinitiatieven en Repair Cafés

Een collectieve verzekering voor Deelinitiatieven en Repair Cafés

Samen met De Transformisten vzw ging Repair&Share op zoek naar een verzekering voor de vrijwilligers van Repair Cafés, Babytheken en Op Wielekes. Wat konden we ondertussen bereiken?

Een Verzekeringen FAQ

In onze zoektocht merkten we dat repareer en deelinitiatieven heel wat vragen hebben over verzekeringen. Wat betekent ‘Burgerlijke Aansprakelijkheid’? Ben je als Repair Café verplicht om een verzekering te hebben voor je vrijwilligers? Kan een verzekering tussenkomen als een hersteller een fout maakt bij het herstellen van een toestel, waarna dat toestel brand veroorzaakt bij de eigenaar thuis? Komt een verzekering tussen als herstellers tijdens het Repair Café een naaimachine kapot maken? En wat als herstellers een voorwerp van het Repair Café mee naar huis nemen om te herstellen?

We zochten het allemaal uit en zetten de antwoorden bijeen in de Verzekeringen FAQ op onze website.

Een collectieve verzekering voor de vrijwilligers van Babytheken en Op Wielekes

Voor de vrijwilligers van Babytheken en Op Wielekes konden we een goede collectieve verzekering afsluiten. Meer details over deze verzekering vind je hier.

Repair Cafés: de gratis vrijwilligersverzekering is vaak de beste optie

Voor de Repair Cafés lukte het helaas nog niet om een geschikte collectieve verzekering te vinden. Wat leerden we wel uit onze zoektocht?

  • Voor kleine tot middelgrote Repair Cafés, die georganiseerd worden door organisaties zonder personeel, is de gratis vrijwilligersverzekering van de Vlaamse overheid een hele goede optie. Ze vraagt wat administratie, maar ze biedt een uitgebreide bescherming, is gratis en je betaalt ook geen franchise. Betalende verzekeringen bieden doorgaans niet meer bescherming, vragen wel franchise en zijn – uiteraard- betalend. In onze Verzekeringen FAQ vind je meer info over de gratis vrijwilligersverzekering.
  • We zoeken nog verder naar een oplossing voor Repair Cafés die georganiseerd worden door organisaties met personeel, of met meer dan 1.000 vrijwilligersuren per jaar. Samen met onze Franstalige collega’s van Repair Together zijn we nog in onderhandeling met 2 verzekeringsmaatschappijen.

Nog vragen?

Vragen over verzekeringen? Stuur een mailtje naar rosalie(at)repairshare.be