Repair Teens op bezoek bij Repair Café Roeselare

Repair Teens op bezoek bij Repair Café Roeselare

Het project Repair Teens wil 12- tot 14-jarigen warm te maken voor een onderhoudsberoep in de industrie en/of vrijwilligerswerk in de repair beweging. Met praktische opdrachten en bezoeken aan Repair Cafés en bedrijven gaan jongeren zelf aan de slag om bedrijfs- en maatschappelijke uitdagingen rond repair op te lossen.

Eind mei 2021 ging een eerste groep van 7 jongeren op bezoek bij Repair Café Roeselare. Wegens de corona-maatregelen was het niet mogelijk om de activiteit tijdens een live Repair Café te doen. Daarom staken de herstellers van Repair Café Roeselare een heuse workshop ineen. Die bestond uit vijf ‘posten’.

Op elke post stond een ander voorwerp centraal en legde een hersteller de jongeren een aantal vragen en uitdagingen voor: Hoe zou je dit voorwerp open kunnen maken? Welke onderdelen zie je? Hoe denk je dat dit product werkt? Wat kan hier aan de hand zijn? Al zoekend en experimenterend deden de jongeren heel wat kennis op over het repareren van fietsen, computers, elektrische toestellen en houten voorwerpen.

 

Zowel de jongeren als de herstellers van Repair Café Roeselare vonden het een fijne en leerrijke ervaring. Hersteller Michel vertelt: “Het viel mij op dat de jongeren zeer geïnteresseerd waren, ze hadden ook al wat technische basiskennis en waren enthousiast om mee te redeneren en te helpen zoeken naar oplossingen.” Hersteller Bertrand heeft nog een tip voor Repair Cafés die in de toekomst een groep Repair Teens willen ontvangen: “Ik ondervond wel dat je theoretische uitleg moest beperken, ze stonden te popelen om direct iets te doen”.

Voor Repair Café Roeselare was de workshop een geslaagde try-out om een terugkerend aanbod voor jongeren en scholen in Roeselare uit te werken.

Infosessie voor repair Cafés

Voor Repair Cafés die op zoek zijn naar manieren om meer jongeren bij je Repair Café te betrekken, organiseren we in september  in Roeselare een infosessie. Onder andere de herstellers van Repair Café Roeselare zullen er hun ervaringen delen. Interesse? Stuur een mailtje naar rosalie@repairshare.be, dan sturen we je een doodle om de datum te prikken.

Het Repair Teens project is een partnerschap van VIVES (projetcoördinator), BEMAS, POM West-Vlaanderen en Repair&Share, Thomas More WiWeTeR en PXL STEM Academy. Zij worden daarin ondersteund door de bedrijfspartners Evonik, Norbord, Vandemoortele, Volvo Cars Gent en Manual.to.