Versoepeling corona regels vanaf 1 september

Versoepeling corona regels vanaf 1 september

Vanaf 1 september worden heel wat coronamaatregelen versoepeld.
Vanaf 1 oktober staan verdere versoepelingen gepland.

Vlaanderen

Repair Cafés vallen onder de regels voor groepsactiviteiten en kleinschalige evenementen. Met kleinschalig wordt vanaf 1 september bedoeld dat er nooit meer dan 200 mensen tegelijkertijd binnen aanwezig zijn, en nooit meer dan 400 mensen tegelijkertijd buiten aanwezig zijn. Vanaf 1 oktober worden deze aantallen nog opgetrokken tot 500 personen tegelijkertijd aanwezig binnen en 750 personen tegelijkertijd aanwezig buiten. Overstijg je deze maxima, dan val je onder de regels voor massa-events. In Vlaanderen vallen hiervoor zo goed als alle beperkingen voor kleine evenementen en groepsactiviteiten weg.

  •  Mondmaskers zijn niet meer verplicht, tenzij je op een plek bent waarvan de wet bepaalt dat het daar wel nog steeds moet. Bijvoorbeeld: bibliotheken, winkels, bij rondwandelen in horeca en op alle soorten markten waar meer dan 5000 personen tegelijkertijd aanwezig zijn.
  • Social distancing is niet meer verplicht.
  • Ventilatie is een belangrijke hulp in het bestrijden van toekomstige opstoten van het virus. Daarom wordt aangeraden (maar niet verplicht) om goede ventilatie en een CO2-meter te voorzien. De CO2-norm waar algemeen in binnenruimtes naar wordt gestreefd is lager 900ppm. Gebruik van individuele ventilatoren die het virus kunnen verspreiden is zeer sterk afgeraden. Meer info vind je in het basisprotocol cultuur.
  • Het is wel nog steeds verplicht om een COVID-coördinator te hebben, zodat er steeds een aanspreekpunt is die de geldende coronamaatregelen kent en bewaakt.
  • Het is niet langer verplicht een risico-analyse te doen, een draaiboek op te maken en deelnemerslijsten bij te houden. Dit blijft wel sterk aangeraden.
  • Het is niet toegelaten om van deelnemers, vrijwilligers of bezoekers een Covid Safe Ticket, test- of vaccinatiebewijs te vragen. De vaccinatiestatus behoort immers tot de persoonsgegevens die door de privacy-wetgeving beschermd worden. Ze kunnen dus niet zonder expliciete toelating gevraagd worden. Toelating is enkel mogelijk als op je activiteit minimum 200 mensen binnen of minimum 400 mensen buiten tegelijkertijd aanwezig zijn. (Of vanaf oktober minstends 500 personen binnen en 750 personen buiten).

Brussel 

In Brussel blijven een aantal regels wel gelden. Zo zijn mondmaskers en social distancing daar zowiezo nog verplicht.

Eten & drinken

Bied je tijdens je Repair Café eten of drinken aan, dan dient dat te gebeuren volgens het protocol voor de horeca.De belangrijkste regels hier zijn:

  • Er zijn geen beperkingen meer op het aantal personen per tafel, de afstand tussen tafelgezelschappen en bediening aan de bar.
  • Het gebruik van een CO2- of luchtkwaliteitsmeter is verplicht in binnenruimten. Dat apparaat moet voor bezoekers goed zichtbaar worden aangebracht in elke afzonderlijke ruimte die bestemd is voor de consumptie van dranken of maaltijden. De streefnorm van 900 ppm CO2 is van toepassing. Voor waarden tussen 900 ppm en 1.200 ppm moet de uitbater een actieplan hebben om te zorgen voor compenserende maatregelen van ventilatie, verluchting en/of luchtzuivering om het CO2-niveau onder 900 ppm te brengen. Boven 1.200 ppm moet de inrichting gesloten worden.
  • Vanaf 12 jaar is het verplicht een mondmasker te dragen, behalve als mensen aan tafel of aan de bar zitten.

Belangrijk: contacteer zeker je gemeente of stad als je wil heropstarten. Steden of gemeenten kunnen immers bijkomende maatregelen vragen.

Wij houden www.info-coronavirus.be in de gaten voor eventuele verdere adviezen / aanwijzingen…

 

Tips om je Repair Café op een veilige manier te organiseren die we verzamelden in onze eigen videochat met Repair Café vrijwilligers vind je hier.