De Warmste Week | (W)arm-kracht Vilvoorde

(c) De Warmste Week

De Warmste Week | (W)arm-kracht Vilvoorde

(c) De Warmste Week

De Warmste Week: iedereen mee tegen kansarmoede

De Warmste Week is de solidariteitsactie van VRT, die jaarlijks wordt georganiseerd in de week voor kerst, van 19 tot en met 24 december. Dit jaar staat de actie in het teken van kansarmoede.

De opbrengsten die tijdens De Warmste Week worden ingezameld, gaan naar het DWW Fonds. Dit wordt verdeeld over organisaties en projecten die werken rond het thema kansarmoede in Vlaanderen en Brussel. Wij zetten hieronder het digitale project van (W)armkracht vzw in de kijker.

Kansarmoede en digitalisering

1 op 8 Vlamingen wordt geboren in kansarmoede en kan niet op een volwaardige manier deelnemen aan de samenleving. Niet iederen heeft bijvoorbeeld toegang tot de digitale ruimte, internet en toestellen zoals laptops, tablets, smartphones of notebooks. 

De digitale kloof is een groot probleem binnen de huidige sociale en technologische context. Het aanbod van heel wat diensten en goederen verschoof naar online tools en applicaties. Veel gezinnen ondervinden daarom bijkomende problemen bij online aankopen of bankieren, online solliciteren, digitale platformen van de overheid of een online afspraak maken bij de dokter.

Enkele cijfers (bron: Digitale vaardigheden bij burgers | Vlaanderen.beIMEC Digimeter 2021)

46%

11%

10%

46% van de Vlamingen (16 – 74 jaar) mist de nodige digitale basisvaardigheden

11% van de Vlamingen (inclusief jongeren) heeft moeite met het zoeken naar online vacatures

10% van de jongeren (16 en 34 jaar) ervaart moeilijkheden in de omgang met digitale technologieën

Digi-kracht: digitale kansen in Vilvoorde

Digitale basisvaardigheden en toegang tot IT materiaal en internet creëren dus kansen. Daarom wil de organisatie (W)arm-kracht binnen de projectoproep van De Warmste Week een DEEL IT punt oprichten in Vilvoorde om de digitale kloof te verkleinen.

(W)armkracht vzw is een vereniging in Vilvoorde die strijdt tegen armoede. Ze organiseren heel wat activiteiten zoals lezingen, knutseldagen, spullen- en voedselbedelingen en Repair Cafés.

Met de hulp van het DWW Fonds zal (W)armkracht samen met Cera, Repair&Share, Ligo en de BIB het project ‘Digi-kracht’ opstarten: laptops en tablets worden ter beschikking gesteld voor kwetsbare gezinnen via een gratis uitleendienst, met warme ontmoetingsmomenten om zowel ouders als kinderen digitaal te begeleiden en te versterken.

Resultaten: De Warmste Week zamelde maar liefst 3.203.455 euro in! Met dat bedrag kunnen alle 200 projecten – inclusief dat van (W)arm-kracht – worden verwezenlijkt. Merci!

Het verhaal van Fransien en Luk van (W)armkracht kan je lezen op de website van DWW.

Lees meer over ons DEEL IT project en ontdek alles over digitale inclusie en uitleendiensten voor laptops en tablets. Wil je zoals (W)armkracht zelf een DEEL IT punt opstarten? Contacteer jo@repairshare.be.