DEEL IT

Het DEEL IT project wil de digitale kloof en ongelijke onderwijskansen van financieel kwetsbare gezinnen verkleinen. Samen met lokale partners starten we DEEL IT punten op in Vlaanderen, waar gezinnen terecht kunnen voor digitale ondersteuning en om een toestel te ontlenen.

Partners: Repair&Share, Cera en Deelbaar Mechelen

OVER HET PROJECT

DEEL IT wil digitale kansen creëren voor elke leerling. DEEL IT punten bieden gezinnen niet alleen een degelijk toestel, maar ook toegang tot het internet, technische ondersteuning en begeleiding bij het gebruik van de laptops via een buddywerking.

We willen scholen en organisaties die werken met kwetsbare gezinnen vertrouwd maken met deelsystemen. Door in te zetten op gedeeld gebruik van IT materiaal – dat zo lang mogelijk in de kringloop wordt gehouden – draagt het project bij aan de sociaal inclusieve en circulaire economie.

STRATEGIE

Waar mogelijk werken we samen met partners, zowel in de plaatselijke Deel IT punten, als bovenlokaal in strategische samenwerkingen. Hierbij bieden we ook onze ondersteuning en samenwerking aan voor projecten die kaderen binnen de relanceplannen Vlaamse Veerkracht (Digisprong, Edusprong, Digibanken,…).

We bouwen hierbij verder op de expertise die is opgebouwd door Deel IT Deelbaar Mechelen, een samenwerking tussen Deelbaar Mechelen en stad Mechelen.

DEEL IT wil uitleendiensten in Vlaanderen opstarten waar (kwetsbare) gezinnen kwalitatieve IT-toestellen kunnen ontlenen. Via lokale samenwerkingen willen we de digitale kloof overstijgen én de levensduur van onze toestellen verlengen.

TOOLKITS

Zelf een Deel IT punt opstarten

Doorheen het project hebben we alle ervaringen en kennis van deelinitiatieven en digipunten gebundeld. De opgebouwde expertise stellen we graag ter beschikking om nieuwe DEEL IT punten te helpen opstarten en bestaande initiatieven te versterken.

DEEL IT TALKS

In 2023 en 2024 organiseerden we een reeks avondwebinars, de DEEL IT TalksTijdens korte online momenten stelden we informatie beschikbaar en creërden we ruimtes voor uitwisseling en inspiratie.

DEEL IT BOOST

Er zijn heel wat organisaties actief om de digitale kloof te dichten. We geloven dat we door samen te werken meer impact kunnen realiseren en meer kwetsbare gezinnen kunnen bereiken. Daarom lanceerden we in september 2023 de DEEL IT BOOST campagne om meer zichtbaarheid te geven aan IT-uitleendiensten.

 Enerzijds zijn we steeds op zoek naar partners die gebruik kunnen maken van deze campagne. Anderzijds lanceren we een brede oproep om IT materiaal in te zamelen en vrijwilliger te worden bij een IT uitleendienst, digibank of Deel IT punt.

Word DEEL IT BOOST partner

Als partner van de DEEL IT BOOST campagne kan je rekenen op ondersteuning bij het inzamelen van toestellen en bij het inschakelen van vrijwilligers binnen jouw werking.

Word Digi-Helper

Heb jij zin om jouw (dagelijkse) IT kennis te delen en mensen sterker te maken in de digitale wereld? 

Word Digi-Gever

Liggen er oude laptops, tablets of smartphones in bij je thuis of op het werk? Haal ze van onder het stof en doneer ze aan een uitleendienst.

Deel IT is een initiatief van Deelbaar Mechelen en Repair&Share in samenwerking met Cera.