Gezellig trefmoment Repair Cafés Vlaams-Brabant

Gezellig trefmoment Repair Cafés Vlaams-Brabant

Op 3 december 2022 ging het Trefmoment voor Repair Cafés in Vlaams-Brabant door. Vrijwilligers van Repair Cafés in Balen, Dilbeek, Grimbergen, Haacht, Herent, Hoeilaart, Maakbaar Leuven, MAAKbar, Opwijk, Steenokkerzeel en Zaventem kwamen er elkaar ontmoeten en bijleren.

Na kennismaking bij een kommetje warme soep kregen we een rondleiding in De Techniekschuur. Ronald en Heidi, de bezielers van De Techniekschuur, organiseren er techniekkampen voor kinderen, een fablab en makerspace. Op de wekelijkse open schuuravond is er ook Repair Café. Iedereen is dan welkom om zelf z’n spullen te herstellen met het aanwezige materiaal. Indien nodig krijgen mensen hulp van de aanwezige makers.

Workshop Jongeren betrekken bij werking Repair Café

Stein Janssens van vzw Boomerang presenteerde hun project ‘Repair Café for Kids’. In dit project maakten ze een werkvorm waarmee kinderen tijdens het Repair Café spelenderwijs leren om zelf kledij, elektrische toestellen en gebroken stukken te repareren. Ook vanuit De Techniekschuur kregen we een aantal tips om kinderen en jongeren aan te spreken.

Workshop Vrijwilligers werven en betrokken houden

Rosalie Heens van Repair&Share besprak wat je best in een zoekertje of vacature voor vrijwilligers zet. We brainstormden en kregen tips over manieren om vrijwilligers te werven op het Repair Café zelf, via vacaturewebsites en via andere organisaties. Daarna wisselden we uit over het belang van waardering, inspraak en plezier om vrijwilligers betrokken te houden.

Technische workshops
Na de eerste workshopronde, volgde een meer technische workshopronde. Ronald Van Ham van de Techniekschuur gaf een workshop over solderen en Janine Duchar van MAAKbar leerde ons enkele technieken van zichtbaar textielherstel kennen.

We sloten de namiddag af met een Sessie Durf te Vragen. Kitty Weyn, freelancer bij Avansa Halle-Vilvoorde daagde ons uit om vragen te stellen en elkaar zoveel mogelijk tips te geven.

Het Trefmoment voor Repair Cafés in de provincie Vlaams-Brabant is een initiatief van Repair&Share ism Maakbaar Leuven, Avansa Halle-Vilvoorde en Avansa Oost-Brabant. Met steun van vanuit het Interreg-NWE project Sharepair en met steun van de Vlaamse Overheid.