Kies voor repair tijdens de eindejaarsperiode

Kies voor repair tijdens de eindejaarsperiode

Koning winter is in het land, de kerstversiering hangt weer vrolijk boven onze straten en iedereen rept zicht naar de winkel voor cadeautjes en kerstbenodigheden. Wij hebben 7 tips en cadeau-ideeën voor jou klaar staan om deze gezellige winterperiode zo duurzaam mogelijk door te brengen, uiteraard met een knipoog naar herstel.

Doe een reparatie cadeau

Rugzak herstellen
© Repair&Share

Voor een origineel cadeau hoef je soms niet ver te zoeken. Sommige spullen koesteren we net iets meer dan andere, maar ook deze gaan helaas soms kapot. Geef iemand een herstelling cadeau om het gaatje in zijn of haar lievelingstrui te dichten, de rits van die ene rugzak te herstellen of het gebarsten scherm van een smartphone te vervangen.

Om de zoektocht naar een professionele hersteller of Repair Café iets makkelijker te maken, creëerden we een kaart met alle herstelpunten in België. Fijn toch? Zo kan jouw mama, partner of beste vriend die ene trui weer net iets langer dragen.

Het lidmaatschap-cadeau

Houten cadeaubon
© Tournevie

Aan de handige Harry’s of Henriettes in de familie kan je een lidmaatschap cadeau doen bij een van de gereedschapsbibliotheken in Vlaanderen. Je zet het abonnement op naam van de persoon die het cadeau ontvangt. Zo kunnen ze een jaar lang al het beschikbare materiaal gratis uitlenen voor klusjes thuis of om creatieve projecten uit te werken.

Je vindt een overzicht van alle gereedschapsbibliotheken op onze website. Bij Tournevie in Brussel kun je bovendien ook opleidingen cadeau doen. Het volledige opleidingsaanbod en hoe je een cursus cadeau kan doen, ontdek je hier.

Zet de fiets van een dierbare op orde

Niets beter dan veilig op weg te zijn. Zet de fiets van iemand in je familie- of vriendenkring helemaal op orde bij een fietsenmaker in de buurt. Laat de remmen bijstellen, de kettingen smeren en de fietsverlichting terug schijnen. Zo kunnen ze weer vlot de baan op tijdens de donkere wintermaanden.

Fietsatelier
© Circuit Antwerpen

Op een aantal plekken kan je ook zelf aan je eigen fiets sleutelen. Er is materiaal beschikbaar, je kan er vervangstukken kopen voor een klein prijsje en je kan er rekenen op de gouden handen van vrijwilligers. Hieronder vind je een overzicht van DIY fietsateliers: 

Herstel zelf je kerstversiering

Tangled in Christmas lights
© GEtty Images

Ook de lichtjes van de kerstslinger geven al eens de geest en kan je makkelijk zelf repareren. Deze tutorial van iFixit legt haarfijn uit hoe je verschillende defecten kan oplossen. 

Laat je het toch liever nakijken door een expert, breng dan je kerstverlichting of andere kerstdecoratie mee naar het Repair Café. Hier vind je de laatste Repair Cafés van 2022.

Ziezo, makkelijk gefixt en weer geld bespaard!

Repareer gebroken keramiek

gouden Kintsugi techniek
© GETTY IMAGES

We schuiven onze voeten binnenkort weer allemaal gezellig onder tafel om te genieten van een lekker kerst- of eindejaarsdiner. Indien jouw servies niet meer compleet is omdat er enkele kommetjes of borden gebroken zijn, kan je die makkelijk zelf repareren. 

Kintsugi is de Japanse techniek om gebroken keramiek te repareren met een goud- of zilverkleurige pasta. Er staan heel wat tutorials online, zoals deze van Dille&Kamille of op vertechnieken.nl. Die borrelnootjes kan je dan serveren in een vrolijk kommetje.

word repair café vrijwilliger

Geef jouw buurt een leuk cadeau door je aan te melden als vrijwilliger bij een lokaal Repair Café. Ze kunnen altijd nog wat extra handen gebruiken om spullen samen met de bezoekers te herstellen of om mensen aan het onthaal hartelijk te verwelkomen. Lijkt dat iets voor jou, maar weet je niet meteen waar je terecht kan? Wij kunnen helpen bij het vinden van een Repair Café in jouw buurt door een mailtje te sturen naar info@repairshare.be

nog meer inspiratie voor een groene kerst

furoshiki © weekend knitter via flickr creative commons licentie cc by-nc-nc 2.0

Voor andere duurzame ideeën tijdens de eindejaarsperiode, verwijzen we naar de tips op de website van De Transformisten

Je vindt er heel wat inspiratie voor zelfgemaakte of tweedehands cadeautjes, duurzame verpakkingen, en nog veel meer. 

We wensen jou alvast een fijn en warm eindejaar toe.