Gereedschapsbibliotheken

De bibliotheek kennen we allemaal. Het systeem om geen boeken aan te kopen, maar ze te ontlenen in een bibliotheek is vanzelfsprekend. Waarom kunnen we dit concept niet gebruiken voor andere spullen? Kinderfietsen, babyspullen, skigerief, werkmateriaal,… voor steeds meer spullen bestaat een uitleendienst.

 

Overzicht uitleendiensten werkmateriaal

Ook werkmateriaal en gereedschap wordt steeds meer ontleend. Waarom een boormachine in huis hebben als je die toch maar 4 keer per jaar gebruikt? Op de volgende plaatsen kan je terecht op werkmateriaal te ontlenen.

 


Tournevie (Brussel)

Tournevie is een uitleendienst voor gereedschap in Molenbeek (Brussel). In ruil voor een jaarlijks lidmaatschap van € 40 (of € 20 per maand) krijg je ongelimiteerde toegang tot een breed assortiment kwaliteitsgereedschap om te klussen, repareren of renoveren.

www.tournevie.be

 


 


Pastory (Gent)

De uitleendienst Pastory ligt in het hart van de Dampoortwijk in Gent. Een groep gedreven buurtbewoners en -organisaties vormt een oude pastorywoning om tot een plek waar de Dampoortwijk zichzelf kan vinden en (her)uitvinden. Met o.m. een atelier en uitleendienst voor werkmateriaal. 
! Vanaf 23/02/2021 te vinden in de Klusserette naast Hubo in koopcentrum Dendermondsesteenweg wegens verbouwingen Pastory

www.pastory.be/uitleendienst

 


 


Instrumentheek (Kortrijk)

Ook in Kortrijk vind je een uitleendienst voor werkmateriaal: de Instrumentheek. Instrumentheek vzw tracht het concept van bezit om te zetten in toegang, zodat alle werktuigen steeds toegankelijk zijn voor de leden zonder dat het hun eigendom is.

www.instrumentheek.be

 


 


Klusbib (Mechelen)

De Klusbib in Mechelen is de betaalbare en ecologische bibliotheek voor werktuigen in Mechelen. Het is een gereedschapsbibliotheek waar Mechelaars allerhande gereedschap voor huis en tuin kunnen ontlenen. In ruil voor een jaarlijks lidmaatschap van 30 euro kan je tot maximaal 5 werktuigen gelijktijdig ontlenen uit het assortiment.

www.klusbib.be

 


 


De Werkbank (Opwijk)

De Werkbank is een uitleendienst voor kwaliteitsvolle gereedschappen om te klussen, verbouwen of tuinieren. De uitleendienst wil particulieren en non-profit verenigingen uit Opwijk en omgeving op een goedkope manier toegang geven tot kwalitatieve gereedschappen.

www.dewerkbankopwijk.be

 


 


MAAKbar gereedschappenbib (Leuven)

Geen materiaal om te herstellen? De gereedschappenbib van MAAKbar is de oplossing

maakbar.org/index.php/nl/gereedschappenbib

 


 


Deeldepot (Edegem)

Een bibliotheek van spullen en gereedschappen. Snuisteren in het aanbod kan dankzij een online inventaris. Je hoeft geen inwoner te zijn van Edegem om materialen te ontlenen. Iedereen vanaf 18j die zich lid maakt, is welkom.

www.deeldepot2650.be

  

GeriefBieb (Berchem)

Klusmateriaal lenen kan vanaf 25 februari 2021 ook in de GeriefBieb Buurtwerk Posthof vzw. Zoek jij een schuurmachientje, wipzaag of ander klusmateriaal? Je kan het daar wekelijks gaan lenen / terugbrengen, elke donderdag van 18u45 – 19u45.

www.buurtcentrum-posthof.be

 


 

 

Uitleendienst Geuzenveld (Schoten)

Bewoners van Geuzenveld kunnen elke donderdag van 19u tot 19u30 langskomen om gereedschap te lenen/terug brengen. Zo kunnen ze kosten beperken en hoeven ze van hun eigen garage of kelder geen opslagplaats te maken. 

www.geuzenvelden.be/uitleendienst

 


 

’t Deelateljee (Tienen)

’t Deelateljee is een bibliotheek in Tienen waar je klus- en tuinmateriaal kan ontlenen. Door gereedschap een tweede leven te geven, werkt het initiatief aan een duurzame stad. De ambitie is om klussen toegankelijk te maken voor iedereen.

deelateljee.be

 

 


 

 

 

GoeGerief! (Halle)

GoeGerief! is een uitleendienst waar je sinds juli 2022 voor een bescheiden jaarlijkse bijdrage kwaliteitsvol klus-, verbouw- en tuingereedschap kan uitlenen. De uitleen-momenten vinden wekelijks plaats op donderdagavond van 19u tot 21u in STEK (Brusselsesteenweg 152).

www.stekhalle.be

 


 

 

Uitleendienst Kringwinkel Kust (Oostende)

Kringloopcentrum Kust vzw start binnenkort met een uilteendienst in de Kringwinkel van Oostende. Je zal er niet alleen gereedschap kunnen uitlenen maar ook huishoudelijk toestellen (bv fondueset), vakantiemateriaal en feestartikelen.

Geplande opening: voorjaar 2023

 


 


Peerby (Wij Delen)

Peerby (in Vlaanderen beheerd door WijDelen vzw) is een online platform om spullen uit te lenen met elkaar. Ook gereedschap en werkmateriaal kan je via dit platform ontlenen. 80% van onze spullen gebruiken we niet vaker dan eens per maand. Waarom zou je dan kopen als je ook kunt huren of lenen van je buren via Peerby?

www.peerby.be

 


 

Deel van het project ‘We Share IT’, mogelijk gemaakt
dankzij de steun van de Stichting Be Planet