Digibankatelier Mechelen breidt uitleendienst IT uit

digibankatelier mechelen breidt IT-uitleendienst uit

De Recupperij in Mechelen is een van de uitvalsbasissen van Ecoso vzw waar sociale en circulaire dromen omgezet worden in concrete projecten. De plek herbergt ateliers waar innovatieve modellen zijn ontstaan rond textiel, voedsel, 2dehands brillen en digitale toestellen. Repair&Share ging in gesprek met Kris Bauwelinck over het Digibankatelier in de Recupperij en over de uitbreiding van hun IT-uitleendienst.
© Repair&Share

Sociale en ecologische winst

In het Digibankatelier van de Recupperij kunnen inwoners van Mechelen eenvoudig een laptop, gsm of tablet ontlenen en krijgen ze digitale ondersteuning. “Om de digitale kloof te dichten is het belangrijk om zo veel mogelijk mensen toegang te bieden tot kwaliteitsvolle toestellen en hen te ondersteunen in een samenleving die steeds digitaler wordt”, aldus Kris Bauwelinck van de Recupperij. Momenteel maken 400 Mechelse gezinnen, die anders geen toegang zouden hebben tot dergelijke apparaten, gebruik van deze service.

Dankzij de inzet van vrijwilligers en medewerkers uit de sociale economie worden ingezamelde toestellen klaargemaakt voor de uitleendienst. Elk toestel is voorzien van basissoftware, zodat gebruikers er direct mee aan de slag kunnen. Via een samenwerking met Swapphone kunnen mensen in het Digibankatelier ook kwaliteitsvolle Samsungs en iPhones ontlenen.

“Waarom zou een toestel dat wat trager werkt, niet opnieuw kunnen ingezet worden? Dat kan perfect. We moeten onze mindset veranderen door zelfs afgeschreven toestellen, die alleen nog basistaken kunnen uitvoeren, opnieuw te gebruiken. Zo creëren we een ecologische en sociale win-win situatie waarbij veel meer mensen toegang hebben tot een laptop of tablet.”

Het project draagt niet alleen bij aan de digitale inclusie, maar vormt ook een belangrijke factor in de omschakeling naar een circulaire economie. Ingezamelde apparaten worden hersteld en refurbished opnieuw aangeboden. Door de levensduur van onze toestellen te verlengen, hebben we minder grondstoffen nodig en verlagen we de CO2-impact.

Uitleendienst ook voor opladers en computermuizen

Sinds april 2024 biedt het Digibankatelier ook IT-accessoires aan, zoals opladers, toetsenborden, headsets, computermuizen en schermen. “Het is een nieuw concept en wordt – naar mijn weten – nog nergens anders op deze manier aangeboden. De uitleendienst voor IT-accessoires is een waardevolle aanvulling op onze bestaande uitleendienst voor digitale toestellen. Ik ben ervan overtuigd dat dit mensen kan helpen om snel en voordelig de benodigde materialen te vinden,” zegt Kris Bauwelinck.

Het Digibankatelier Mechelen in de Recupperij (Ecoso vzw) is partner van de Deel It Boost campagne, een initiatief van Repair&Share, Cera en Deelbaar Mechelen om digipunten te ondersteunen met materiaal en vrijwilligers.

Heb jij een toestel dat je zelf niet meer gebruikt, dat wat trager werkt of kleine defecten vertoont? Doneer het aan het Digibankatelier in de Battelsesteenweg 48 in Mechelen en geef het een tweede leven.

Meer weten over inzamelpunten in andere regio’s? Bekijk de kaart op de website of mail naar info@repairshare.be.

 

met steun van:

Tags: