Digitale Wolven voor een digitale toekomst

Digitale wolven bereidt jongeren voor op digitale toekomst

In een wereld die steeds technologischer wordt, is het van essentieel belang dat jongeren voorbereid zijn op de digitale toekomst. Digitale Wolven VZW wil jongeren de kennis en tools geven om digitaal zelfredzaam te worden. Dat doen ze via gespecialiseerde workshops, ondersteuning en een IT-uitleendienst, waar jongeren gratis gebruik kunnen maken van een laptop. 
Wij spraken met Caroline Coelus en Cindy Smits van Digitale Wolven over hun werking.
© Digitale wolven

Gratis laptops voor schoolgaande jongeren

Digitale Wolven trekt sinds 2014 rond in Vlaanderen met een breed scala aan workshops over digitalisering, programmeren en robotica. In 2022 ontstond de uitleendienst ‘Digitoop’ om kwetsbare en schoolgaande jongeren in Antwerpen gratis toegang te bieden tot digitale toestellen. Samen met de jongeren wordt gekeken welk toestel het beste aansluit bij hun behoeften. “Een persoonsgebonden flexibiliteit zorgt ervoor dat jongeren die op school bijvoorbeeld leren programmeren, bij ons zwaardere toestellen kunnen ontlenen,” aldus Cindy.

"Digitoop biedt niet alleen IT-materiaal aan, maar wil ook een plek creëren waar jongeren rustig hun huiswerk kunnen maken en waar ze hun digitale vaardigheden kunnen ontwikkelen om mee te kunnen op school."

Bij de uitleendienst kunnen jongeren gedurende het volledige schooljaar een laptop gebruiken. In juni worden de toestellen teruggebracht, gecontroleerd op updates en gebruiksklaar gemaakt voor het volgende schooljaar. “Leerlingen krijgen in september niet noodzakelijk hetzelfde toestel terug, maar dit garandeert wel dat elke jongere toegang heeft tot kwaliteitsvol materiaal,” vertelt Cindy.

Brede ondersteuning

Momenteel maken bijna 70 schoolgaande jongeren in de regio Antwerpen gebruik van de uitleendienst. Aanvankelijk was dit enkel bedoeld voor jongeren tot 18 jaar, maar de leeftijdsgrens om gratis een toestel te kunnen ontlenen, is opgetrokken naar 25 jaar. 

“Ook studenten aan de hogeschool of volwassenen met een migratieachtergrond die een opleiding volgen bij het volwassenenonderwijs, kunnen terecht in onze uitleendienst. Volwassenen die niet langer in aanmerking komen, verwijzen we door naar de Digibanken in de regio.”

Digitale Wolven biedt ook een hersteldienst aan, niet alleen voor de toestellen binnen de uitleendienst, maar ook voor eigen toestellen. De diagnose kosten voor herstel liggen vaak erg hoog, dus wil Digitale Wolven helpen bij het zoeken naar oplossingen en reserveonderdelen.

Inzameling IT-materiaal

Om tegemoet te komen aan een groeiende vraag naar digitale toestellen, zamelt Digitale Wolven laptops en andere apparaten in zoals desktops, printers of IT-accessoires. “Apparaten die nog bruikbaar zijn, worden – na controle en opschoning – ingezet in de uitleendienst. Onderdelen van toestellen die onherstelbaar zijn, gebruiken we opnieuw,” aldus Caroline. “Onderdelen of toestellen die bij ons geen nut meer hebben, laten we ophalen door Out of Use voor recyclage.”

Laptop lenen

Schoolgaande jongeren en volwassenen tot 25 jaar in de regio Antwerpen kunnen gratis gebruik maken van de uitleendienst ‘Digitoop’. Interesse in dit aanbod? Mail naar digitoop@digitalewolven.be of bel 03/444-11-30 voor meer info. 

Zelf materiaal te geef?

Wil je als particulier of als bedrijf IT-materiaal schenken aan Digitale Wolven? Ga naar het inzamelpunt in de Karel Oomsstraat 47a in Antwerpen of neem contact op via de knop hieronder.  

Wat kan je doneren: laptops, desktops, printers en ander IT-materiaal zoals toetsenborden, opladers, en computermuizen.

Zelf materiaal te geef?

Wil je als particulier of als bedrijf IT-materiaal schenken aan Digitale Wolven? Ga naar het inzamelpunt in de Karel Oomsstraat 47a in Antwerpen of neem contact op via de knop hieronder.  

Wat kan je doneren: laptops, desktops, printers en ander IT-materiaal zoals toetsenborden, opladers, en computermuizen.

Digitale Wolven is partner van de Deel It Boost campagne, een initiatief van Repair&Share, Cera en Deelbaar Mechelen om digipunten te ondersteunen met materiaal en vrijwilligers.

Meer weten over inzamelpunten in andere regio’s? Bekijk de kaart op de website of mail naar info@repairshare.be.

 

met steun van:

Tags: