Warme en digitale ondersteuning in Vilvoorde

Warme en digitale ondersteuning in Vilvoorde

(W)arm-kracht vzw zet zich al 14 jaar in om mensen in armoede te ondersteunen en hen de kans te geven deel te nemen aan diverse activiteiten. Wij spraken met luk hollebecqéén van de bezielers, over het ontstaan van (W)arm-kracht vzw en zoomen in op hun inzet om de digitale kloof in Vilvoorde te verkleinen.
WhatsApp Image 2024-06-24 at 08.53.27
© Repair&Share

Hart voor mensen

Om het ontstaan van (W)arm-kracht te begrijpen, gaan we terug naar Brussel in de jaren ‘70, waar Luk Hollebecq is opgegroeid. Toen al ging Luk op zoek naar manieren om mensen in armoede te helpen. “Ik heb een jaar in de Marollen gewoond, waar ik veel mensen ontmoette die op straat leefden. We hebben toen verschillende armoede-groepen in Brussel opgericht,” vertelt Luk. “In 1988 verhuisde ik met mijn echtgenote en kinderen naar Vilvoorde, maar onze motivatie om armoede te bestrijden is nooit gaan liggen.”

In samenwerking met Welzijnsschakels vzw werden de eerste activiteiten en thema-avonden voor en met mensen in armoede georganiseerd. Wat begon als een klein engagement is uitgegroeid tot de organisatie die we vandaag kennen als (W)arm-kracht. “Alle activiteiten zijn gegroeid van de mensen uit. Zo organiseren we onder andere Repair Cafés, huiswerkklasjes, spelnamiddagen, beweegsessies, bingo- en infoavonden en voorzien we broodmaaltijden, spullenhulp en digitale ondersteuning.”

“Een veelvoorkomend misverstand is dat de activiteiten van (W)arm-kracht alleen voor mensen in armoede zijn. In werkelijkheid is onze werking toegankelijk voor iedereen. Iedereen, die iets wil laten herstellen op het Repair Café of zin heeft in een babbel, is welgekomen.”

Laptops en digitale ondersteuning

Iedereen met digitale vragen kan bij (W)arm-kracht terecht voor ondersteuning. “Ons Digi Café, dat nu is opgenomen onder de koepel van de Digibank, is in 2022 toevallig ontstaan. Een vrijwilliger met computerkennis bood spontaan aan om wekelijks mensen te helpen die moeite hebben met digitale vaardigheden. Helaas is deze vrijwilliger inmiddels verhuisd naar Riemst. We zijn nu op zoek naar nieuwe vrijwilligers die mensen willen begeleiden en ondersteunen in de digitale wereld.”

Naast digitale hulp kunnen mensen sinds eind 2023 ook bij (W)arm-kracht terecht om een toestel te ontlenen. “Met dank aan de Warmste Week en Digital for Youth hebben we laptops en tablets kunnen aankopen. Een aantal toestellen zijn beschikbaar via onze uitleendienst, andere worden gebruikt door Ligo, waar jongeren cursussen rond digitalisering kunnen volgen.”

Word digihelper in Vilvoorde

Wil jij je inzetten om de digitale kloof te verkleinen en mensen te ondersteunen in hun digitale vaardigheden? Zet je in als Digihelper bij (W)arm-kracht vzw in Vilvoorde. 

Bekijk hier de vrijwilligersvacature of bel naar 0498 51 47 54 voor meer info.

Zelf materiaal te geef?

Wil je als particulier of als bedrijf IT-materiaal schenken aan (W)arm-kracht? Ga naar het inzamelpunt op de ASIAT site (gebouw 16) of neem contact op via de knop hieronder.

Wat kan je doneren: laptops, tablets (liefst met bijbehorende oplader)

Zelf materiaal te geef?

Wil je als particulier of als bedrijf IT-materiaal schenken aan (W)arm-kracht? Ga naar het inzamelpunt op de ASIAT site (gebouw 16) of neem contact op via de knop hieronder.

Wat kan je doneren: laptops, tablets (liefst met bijbehorende oplader)

(W)arm-kracht vzw is partner van de Deel IT Boost campagne, een initiatief van Repair&Share, Cera en Deelbaar Mechelen om digipunten te ondersteunen met materiaal en vrijwilligers.

Meer weten over inzamelpunten in andere regio’s? Bekijk de kaart op de website of mail naar info@repairshare.be

met steun van: