Digibank Plus Gent

Digitale Kansen voor Mensen met een Beperking in Gent

Digibank Plus, een initiatief van Kompas vzw in Gent, biedt mensen met een beperking hulp bij al hun digitale vragen. Naast vormingen en ondersteuning over digitale thema’s, is er ook een uitleen- en hersteldienst voor laptops, desktops en smartphones. Wij spraken met Sofie Verbrugghe van Digibank Plus en de vrijwilligers van het herstelatelier om meer te weten te komen over hun werking.

© Repair&Share

Digitale ondersteuning

In februari 2023 begon Digibank Plus met als doel de toegang tot digitale technologie gelijker te verdelen. Hun focus ligt op het ondersteunen van mensen met een verstandelijke beperking. Een team van Digihelpers staat klaar om hen en hun vertrouwenspersonen te begeleiden bij het gebruik van digitale applicaties. Deze ondersteuning wordt niet alleen aangeboden bij de digiloketten, maar ook tijdens huisbezoeken, in wooncentra en bij maatwerkbedrijven.

Via een uitleendienst voor IT-materiaal kunnen mensen die dat nodig hebben een laptop of desktop lenen. Momenteel zijn er 70 toestellen in omloop. De meeste hiervan worden gebruikt door mensen met een beperkt budget, maar ook mensen met een verstandelijke beperking kunnen een toestel lenen om berichten te versturen of toegang te krijgen tot sociale media. Dit betreft echter een kleiner aantal, omdat velen van hen niet zelfstandig digitale apparaten gebruiken. In plaats daarvan worden digitale zaken vaak afgehandeld door hun vertrouwenspersonen.

Groeiende uitleendienst 

“De uitleendienst van digitale toestellen was aanvankelijk eerder kleinschalig, voornamelijk vanwege het beperkte aantal toestellen en een gebrek aan handige IT-vrijwilligers binnen onze werking,” aldus Sofie Verbrugghe. “Sinds januari 2024 is daar verandering in gekomen. Toen hebben we de coördinatie van de IT-inzamelactie van Stad Gent en het team van herstel-vrijwilligers onder onze vleugels genomen.” Gentenaars kunnen via de inzamelactie hun digitale apparaten doneren. Ingezamelde toestellen worden vervolgens nagekeken door een team van vrijwillige herstellers, die ook werkzaam zijn bij de Gentse Repair Cafés. 

We hadden zelf niet genoeg toestellen of budget om echt een volwaardige uitleendienst uit te bouwen. Sinds we de inzamelactie en hersteldienst van Stad Gent hebben overgenomen, kunnen we volop inzetten op het uitlenen van toestellen aan mensen die er nood aan hebben.

Momenteel beheert Digibank Plus drie inzamelpunten in Gent waar digitale toestellen gedoneerd kunnen worden. Zodra de toestellen zijn nagekeken, komen ze terecht bij personen en gezinnen die zelf niet de middelen hebben om een nieuw toestel te kopen. Het grootste deel van deze toestellen wordt beschikbaar gesteld via de uitleendienst van Digibank Plus, andere toestellen stromen door naar welzijnsorganisaties zoals CAW en Saamo.

Herstelteam Gent

Op woensdagnamiddag komt een team van acht vrijwilligers samen in het herstelatelier aan de Botestraat in Wondelgem. Hier sleutelen ze aan de ingezamelde toestellen om deze weer gebruiksklaar te maken voor de uitleendienst. Als er tijdens het gebruik problemen optreden met de toestellen, kunnen ze worden teruggebracht voor herstel of omgeruild worden voor een ander toestel. 

Ook mensen die hun eigen toestel willen herstellen, kunnen op woensdag langskomen om dit te laten nakijken. “Diverse diensten zoals het OCMW sturen mensen door naar onze herstelplek. Zo hebben we al verschillende mensen geholpen die anders veel geld zouden uitgeven om hun toestel te herstellen,” aldus Sofie. 

Het team van vrijwillige herstellers werkt zelfstandig en ieder brengt zijn eigen expertise mee. De ene heeft veel kennis van Apple-toestellen, terwijl de ander graag met smartphones werkt. “Deze werkwijze is ontstaan tijdens de coronaperiode, toen fysieke Repair Cafés niet langer georganiseerd mochten worden. Er was plotseling een grote vraag naar computers omdat iedereen vanuit huis ging werken of les volgde,” vertelt vrijwilliger Marc. Op de vraag waarom ze hiermee zijn doorgegaan, antwoordt Marc: “Omdat mijn vrouw het wil (lacht). Nee, knutselen aan computers is onze hobby. We doen het graag én we kunnen er anderen mee helpen.”

Digitale ondersteuning of laptop nodig?

Woon je in Gent en heb je nood aan digitale ondersteuning of een laptop? Of heb je als maatwerkbedrijf interesse in dit aanbod? Mail naar hallo@digibankplus.be of bel naar 0490/56.14.80.

Zelf materiaal te geef?

Wil je als particulier of als bedrijf IT-materiaal schenken aan Digibank Plus? Ga langs bij één van de inzamelpunten of neem contact op via de knop hieronder.

Wat kan je doneren: laptops, tablets, smartphones (liefst met bijbehorende oplader en ingangscode smartphone).

Zelf materiaal te geef?

Wil je als particulier of als bedrijf IT-materiaal schenken aan Digibank Plus? Ga langs bij één van de inzamelpunten of neem contact op via de knop hieronder.

Wat kan je doneren: laptops, tablets, smartphones (liefst met bijbehorende oplader en ingangscode smartphone).

Digibank Plus is partner van de Deel It Boost campagne, een initiatief van Repair&Share, Cera en Deelbaar Mechelen om digipunten te ondersteunen met materiaal en vrijwilligers.

Meer weten over inzamelpunten in andere regio’s? Bekijk de kaart op de website of mail naar info@repairshare.be.

 

met steun van: