Geslaagd Repair Café Trefmoment in Herentals

Geslaagd Repair Café Trefmoment in Herentals

Op 4 maart 2023 ging het Trefmoment voor Repair Cafés uit de provincie Antwerpen door. Vrijwlligers uit de Repair Cafés van Herentals, Mol & Balen, Zuiderkempen, Borsbeek, Berchem-Posthof, Heist-op-den-Berg, Zuidtrant en een Repair Café in opstart uit Gent, verzamelden in creatieve hub Moktamee in Herentals.

De deelnemers werden welkom gegeten met een kom soep en brood. Tijdens de kennismakingsronde werd meteen duidelijk dat we een erg diverse groep hadden. Van Repair Cafés in opstart tot Repair Cafés die al bijna vijftien jaar actief zijn, kleine en grote vrijwilligersgroepen,  Repair Cafés met een vaste locatie of een rondreizende werking. Er waren niet alleen herstellers en organiserende vrijwilligers, maar ook materiaalverantwoordelijken en onthaalvrijwilligers. 

Op het programma stonden verschillende workshops. 

In de workshop Visible Mending leerde Fiona Robertson, freelancer voor Avansa Antwerpen, ons verschillende stijlen van zichtbaar herstel of visible mending kennen. Ze gaf tips om als Repair Café hersteller samen met de bezoeker tot een leuk ontwerp te komen. Na enkele inspirerende voorbeelden kregen we een praktische oefening om zelf een ontwerp te maken.

Tijdens de workshop Microgolfovens herstellen probeerden we een aantal kapotte microgolfovens terug aan de praat te krijgen, onder begeleiding van vrijwilliger Maurits van Repair Café Mol & Balen.

In de workshop over  werken met vrijwilligers gaf Lutgard Rens, freelancer voor Avansa Kempen, tips om vrijwilligers te motiveren en nieuwe vrijwilligers aan te trekken.

In de workshop ‘Jongeren betrekken’ gaf Rosalie Heens van Repair&Share. Heel wat inspirerende voorbeelden van hoe Repair Cafés workshops voor jongeren organiseren of samenwerken met scholen en jeugdverenigingen. Ze vertelde onder andere over Repair Café  Kids van Boomerang vzw, het Repair Teens project en het Repair Café XXL bij Thomas More.

We sloten de dag af met een voorstelling van de Fixometer en Repair connects, twee handige tools die je kunt gebruiken om te berekenen hoeveel kg afval en CO2 je met je Repair Café uitspaart. Meer uitleg over deze systemen vind je ook op onze pagina voor Repair Café organisatoren.

Het trefmoment voor Repair Cafés uit de provincie Antwerpen is een initiatief van Repair&Share ism Avansa Kempen, Avansa Regio Antwerpen, Transitie Mol&Balen, Repair Cafés Zuiderkempen en Repair Café Oud-Turnhout. Met steun vanuit het Interreg-NWE project Sharepair en met steun van de Vlaamse Overheid.