repair cafés
© Yves Coussement
REPAIR CAFéS
Wat is een repair café?

Repair Cafés zijn lokale bijeenkomsten waar mensen (samen) kapotte spullen herstellen. Je kan er terecht met kleding, elektrische apparaten, fietsen, meubels, IT-materiaal,… Deskundige vrijwilligers staan bezoekers bij met hulp en advies. Zo installeren Repair Cafés weer een cultuur van herstellen in de samenleving en bieden ze een hedendaags antwoord op de milieu-impact van afval. 

Repair cafés in cijfers
INFO VOOR ORGANISATOREN

Ben je vrijwilliger bij een Repair Café of wil je er graag een opstarten? Dan ben je hier op het juiste adres. Op deze pagina verzamelen we alle info om de werking van jouw Repair Café zo vlot mogelijk te laten verlopen.

© Yves Coussement
tips & handleidingen
EEN REPAIR CAFÉ STARTEN

De Praktijkgids Repair Cafés van Vormingplus Limburg biedt een handige leidraad voor alle nieuwe en actieve Repair Cafés.

Ook het startpakket van Stiching Repair Café is een handige tool om mee aan de slag te gaan. Let wel: bestel de Belgische versie.

 

 
IMPACT VAN HET REPAIR CAFÉ METEN

Repair Cafés verkleinen de afvalberg en zorgen voor minder CO2-uitstoot. Het zijn plekken waar ruimte is voor ontmoetingen tussen buurtbewoners en waar zinvol vrijwilligerswerk mogelijk is.

Repair Cafés hebben met andere woorden heel wat impact, en daar mogen ze best wat vaker mee uitpakken. Dat kan bv met behulp van de gratis online tool Fixometer, die berekent hoeveel afval en CO2 je met je elk Repair Café uitspaart.

Met de Fixometer van The Restart Project bereken je niet alleen hoeveel afval en CO2 jouw Repair Café uitspaart, maar kan je ook statistieken bijhouden over je publieksbereik en vrijwilligersuren.

 

 

 

SOCIAAL INCLUSIEF WERKEN
VERZEKERINGEN

Vragen over verzekeringen? Check onze Verzekeringen FAQ.

 

 
WERKEN MET VRIJWILLIGERS

 
COMMUNICATIE

 
LEUKE EXTRA'S VOOR BEZOEKERS
  • Je kunt je bezoekers taart, koekjes of iets anders te eten aanbieden. Pas wel op, doe je dit meer dan 5 keer per jaar, dan moet je dit registreren bij het FAVV. 
    Bied je op een activiteit aan de bezoekers voedsel aan dat niet apart verpakt is, zoals taart of koekjes, én doe je dit meer dan 5 keer per jaar, dan moet je dit registreren bij het FAVV.  Het maakt niet uit of je de taart verkoopt of gratis aanbiedt.  Zo’n registratie is betalend (kijk in de tarievenlijst bij  horeca / registratie) en is nogal wat administratie (formulieren vind je hier op de site van het FAVV). Repair&Share adviseert Repair Cafés daarom om het aanbieden van onverpakt voedsel tot 5 maal per jaar te beperken. Dan moet je dit niet registreren. Chips of individueel verpakte koekjes zitten in de verpakking als je ze verkoopt of aanbiedt, daarvoor is geen registratie nodig. 
  • Repair Café Grimbergen maakte een affiche om bezoekers te leren hoe ze hun waterkoker, koffiezet,... kunnen ontkalken. Je kunt ze afdrukken op A4 of A3, ophangen of ergens leggen waar bezoekers ze kunnen bekijken tijdens het wachten.  Download de affiche hier.
 

 
VEILIG WERKEN

 
ONLINE REPAIR CAFÉ ORGANISEREN
 

 
TECHNISCHE HANDLEIDINGEN VOOR EN DOOR REPAIR CAFÉ HERSTELLERS

Op deze pagina delen Repair Café herstellers herstelhandleidingen, tips en filmpjes.

JONGEREN BEREIKEN MET JE REPAIR CAFÉ

We gingen ten rade bij Repair Cafés die al wat ervaringen hebben met jongeren betrekken. Ontdek het in deze inspiratiegids.

SAMENWERKEN MET ANDERE ORGANISATIES

Heel wat Repair Cafés bundelen de krachten met andere organisaties, zoals kringloopwinkels,
afvalintercommunales, milieuverenigingen, sociaal-culturele
organisaties. In deze online brochure vind je enkele inspirerende voorbeelden en tips voor samenwerking.

lerend netwerk

Word je graag uitgenodigd voor netwerkmomenten waar je andere Repair Cafés ontmoet? Ontvang je graag regelmatig nieuws voor organisatoren, herstellers, andere vrijwilligers & sympathisanten van Repair Cafés?

advies op maat

Wil je graag advies op maat van jouw Repair Café? Contacteer rosalie(at)repairshare.be