Projectfiche: Repair Teens

Jongeren warm maken voor onderhoud en repair

 

Projectperiode: 2021-2023
Partners: VIVES, BEMAS vzw, POM West-Vlaanderen, Repair&Share en bedrijven uit verschillende sectoren
Met de steun van: Vlaamse Agentschap Innoveren en Ondernemen

Met het project Repair Teens willen we 12- tot 14-jarigen enthousiasmeren voor onderhoud en herstel als onderdeel van de circulaire economie. Met praktische opdrachten en bezoeken aan Repair Cafés en bedrijven gaan jongeren zelf aan de slag om bedrijfs- en maatschappelijke uitdagingen rond reparatie op te lossen.  Zo ervaren ze hoe ze dankzij het onderhouden en repareren van spullen kunnen bijdragen aan een duurzamere wereld. Met het project hopen we jongeren warm te maken voor een onderhoudsberoep in de industrie en/of vrijwilligerswerk in de repair beweging.

Repair Teen Lukas in actie op Repair Café Oudenaarde

Een nieuw buitenschools STEM traject

Binnen het project ontwikkelen we samen met jongeren, bedrijven en Repair Cafés een nieuw buitenschools STEM-traject, helemaal (en voor het eerst) in het teken van onderhoud & reparatie. Het traject bestaat uit twee delen:

  1. Eerst zijn er de open kennismakingssessies bij bedrijven uit diverse sectoren en bij Repair Cafés in heel Vlaanderen. Tijdens die sessies mogen jongeren zelf real life cases van bedrijven en maatschappelijke uitdagingen oplossen. Ze maken er ook kennis met het belang en de impact van de circulaire economie en  herstelbaar productdesign. Ze krijgen meteen ook de kans op een rondleiding achter de schermen bij het bedrijf of mogen als hersteller meehelpen op het Repair Café.
  2.  Jongeren die de smaak te pakken hebben, kunnen zich engageren voor deel twee: een traject met twaalf opeenvolgende sessies, waarbij vaste teams van jongeren onder begeleiding een onderhouds- of repairuitdaging oplossen. Daarbij wordt ook gebruikgemaakt van een innovatieve app voor digitale instructies.

Doorheen het project krijgen jongeren niet alleen STEM-kennis en -vaardigheden mee. Ze leren ook samenwerken, probleemoplossend denken, zorg dragen voor omgeving en natuur. Daarnaast worden ook hun digitale vaardigheden en ondernemerszin aangescherpt.

Lees ook

 

Interesse of vragen over dit project?

Contacteer Rosalie Heens via rosalie@repairshare.be.