Dit was Repair Week 2022

Ter gelegenheid van International Repair Day dit jaar (15 oktober) lanceerden Repair&Share en Repair Together met steun van Interreg NWE, de Vlaamse en de Waalse Overheid en meer dan 60 partners de Repair Everywhere campagne om het belang en het plezier van repareren te vieren. 

We riepen verschillende organisaties, steden, bibliotheken en scholen op om een reparatieactiviteit te organiseren. Dit leidde tot 137 lokale activiteiten in België tijdens Repair Week van 8 tot 16 oktober.

Repair Café 4 Kids in Grimbergen © Boomerang vzw
Workshop Visible Mending © Sabine Schrayen
Instrumenten herstellen © Vlamo
Repair Marathon © Stad Leuven

82

22

 
 
 
 
 
 

 

8

6

8

Repair Cafés: vaak met een extra zoals een film, workshops voor kinderen, een Recht op Repareren stand, een marathon of recordpoging. We zagen ook Repair Cafés of speciale locaties, zoals een botanische tuin, Kringwinkels, een eethuis en -net na onze campagneweek- zelfs in de Antwerpse Opera

lokale initiatieven en organisaties organiseerden workshops of culturele activiteiten of brachten onze campagne tot leven op sociale media. Bedankt Avansa’s, Catapa, De Transformisten, Deelbaar Mechelen, Ferm, Gereedschapsbibliotheken, Landelijke Gilden, Karavaan, Kringwinkels, Lets-groepen, MAAKbar, Maakbaar Leuven, Moerbeke Fit, Naai.Punt, 0.666, Op Wielekes, Oxfam, Plank-B, Reset.Vlaanderen, TestAankoop, Vlamo.
De nieuwe Plus-Plek van Koniksem organiseerde als allereerste activiteit een Repair Café en won daarmee de #GoeBezig prijs van Dorpsbelangen.

scholen gingen aan de slag rond herstel in de klas aan de hand van workshops, onze KahootQuiz of zelfs een heus Repair Café, zoals in de Campus MAX Middenschool Tessenderlo.

bibliotheken benadrukten het belang van reparatie door boeken en infostands over het onderwerp te plaatsen of door een repair workshop te organiseren.

steden en gemeenten en afvalintercomumnales IDM, Ivago en Ecowerf zetten onze campagne en lokale repair initiatieven in de kijker. Roeselare, Leuven, Sint-Niklaas en Hasselt boden een week vol activiteiten, met workshops, expo, theater,…

© Sabine Schrayen
© Repair Together

Repair Fest in Hasselt

Repair&Share en Stad Hasselt organiseerden op 15 oktober een groot Repair Fest met een Repair Café XL, repair challenges, een tweedehands hoek, workshops over textiel, elektronica en over hergebruik. Het evenement vond plaats in een van de meest iconische fabriekspanden van de stad.

Repair bij Quai10 (Charleroi)

Op Repair Day stond de legendarische Repair Café Mobile (Repair Together) op Quai 10 in Charleroi. De dag werd afgesloten met een filmvertoning “Welcome to Sodom” over een stad in Ghana, die beschouwd wordt als de grootste stortplaats voor elektronisch afval ter wereld, wat het groeiende belang van reparatie en hergebruik illustreert.

Herstel zou makkelijker moeten

Repair Week illustreerde de groeiende steun voor een circulaire en sociale economie die gericht is op een lange levensduur en het repareren van producten. Repareren is goed voor het klimaat, de lokale economie en onze portemonnee.

Een product laten repareren is echter voor velen nog steeds geen gemakkelijke optie. Wij roepen beleidsmakers en fabrikanten op om de herstelvoorwaarden te verbeteren door maatregelen te nemen om producten repareerbaar te maken en de lokale herstel-economie te stimuleren.

Internationale belangstelling

De campagne van dit jaar belichtte de creativiteit en het enthousiasme van iedereen die repareert, niet alleen in België. Repair Everywhere vormde de basis voor de internationale campagne van The Restart Project in aanloop naar International Repair Day met meer dan 400 evenementen wereldwijd.

We introduceerden de Repair Everywhere campagne eerder in oktober op FixFest 2022, een internationale bijeenkomst van reparateurs, activisten, opleiders en bedrijven. Meer dan 150 mensen uit minstens 23 landen kwamen in Brussel samen om de repair boodschap over de hele wereld uit te dragen.

Campagne kick-off - Repair&Share en Repair Together
Campagne kick-off - Repair&Share en Repair Together
Repair Week 2023

We kijken nu al uit naar de volgende editie van Repair Week. International Repair Day 2023 valt op zaterdag 21 oktober. Zet Repair Everywhere 2023 alvast in jullie agenda!