Repair Café in de STEM les

Repair Café in de STEM les

Geïnspireerd door de #RepairEverywhere campagne van Repair&Share wou STEM leerkracht Erwin van Middenschool Tessenderlo Campus Max een Repair Café organiseren met de leerlingen van het tweede jaar. Hij sprak Repair&Share aan om hem daarbij te helpen. 

Repair&Share contacteerde de Repair Cafés in de buurt van de school om te horen of zij een samenwerking zagen zitten. We vonden een viertal enthousiaste vrijwilligers elektroherstel uit de de Repair Cafés van Beringen, Geel, Zuiderkempen en Mol&Balen.

Samen prikten een datum en maakten de nodige praktische afspraken. Om een idee te krijgen van de te repareren stukken, werd leerlingen en ouders gevraagd om hun kapotte spullen op voorhand aan te melden. Op vrijdag 21 oktober vond dan het Repair Café plaats. Er werden vier standen gemaakt. Zo kon elke hersteller een drietal leerlingen op sleeptouw nemen. 

Zowel de Repair Café vrijwilligers als de leerkracht en leerlingen vonden het een leerrijke en leuke activiteit. Ze zijn vragende partij om dit in de toekomst vaker te doen.

Leerrijk en leuk

Leerkracht Erwin: “De leerlingen vonden het heel interessant en leuk. Ze vragen nu regelmatig of ze in de lessen ook iets mogen repareren. Dat gaat natuurlijk niet altijd. Dankzij deze activiteit weten ze nu dat ze dit buiten school wel kunnen doen, op een Repair Café.”

Repair Café vrijwilliger Greg: “De leerlingen waren heel geïnteresseerd. Ze konden ervaren dat het best interessant is en de moeite loont om op zoek te gaan naar het het defect. Gewoon aan beginnen en een beetje nadenken, meten en ook wat geluk hebben.”

Maar ook uitdagend

Dat repareren niet altijd even gemakkelijk is, ondervonden de leerlingen die dag ook. Verschillende reparaties lukten niet omdat er speciaal gereedschap voor nodig was, omdat het apparaat niet open te krijgen was zonder te beschadigen of omdat er geen elektronisch schema te vinden was,…
Eén van de leerlingen merkte op: “De fabrikant heeft precies niet graag dat we dit repareren.”

Repair Café vrijwilliger Daniël: “Helaas is het ontwerp van veel producten er niet opgericht om lang mee te gaan. Open krijgen is al een eerste flinke uitdaging. Iets voor volhouders zagen we die vrijdag.”

Repair Café vrijwilliger Alex: “Zelfs als je een voorwerp niet kan repareren, blijft het interessant om te zien hoe het in elkaar zit en zou moeten werken. En hoe je door logisch redeneren het defecte onderdeel kan identificeren.”