Gezocht: Antwerpse en Limburgse Repair Cafés die Repair Teens willen ontvangen

Gezocht: Antwerpse en Limburgse Repair Cafés die Repair Teens willen ontvangen

Wil je met jouw Repair Café meer jongeren bereiken, maar weet je niet goed hoe je dat kunt aanpakken? Dan is deze oproep zeker iets voor jullie!

Repareren: (n)iets voor jongeren?

Dat herstellen uitdagend en leuk is, daar zijn de Repair Cafés het mooiste bewijs van. Elke hersteller zal beamen dat repareren je creativiteit prikkelt, je uitdaagt om na te denken en te experimenteren. Repareren past bovendien helemaal in de circulaire economie van de toekomst. Helaas zien we de voorbije jaren dat de kennis en de cultuur om kapotte spullen te repareren steeds minder aanwezig zijn bij jongere generaties. Velen hebben nog nooit van een Repair Cafés gehoord of denken dat dit niets voor jongeren is. Daar willen we met Repair&Share verandering in helpen brengen. 

Repair Teens

Samen met hogescholen VIVES, PXL en Thomas More, Bemas en verschillende bedrijven, zetten we onze schouders onder het project Repair Teens. Dit project wil 12- tot 14-jarigen enthousiasmeren voor onderhoud en herstel. Met Repair&Share willen we via dit project ook leren hoe we jongeren warm kunnen maken om mee te doen aan Repair Cafés. 

2021: De eerste ervaringen

Het project startte in 2021 al in Oost- en West-Vlaanderen. Daar gingen we al langs bij een tiental verschillende Repair Cafés. Een hersteller vertelde na  het bezoek van Repair Teens bij Repair Café Roeselare: “Het viel mij op dat de jongeren zeer geïnteresseerd waren, ze hadden ook al wat technische basiskennis en waren enthousiast om mee te redeneren en te helpen zoeken naar oplossingen.”

In Oudenaarde leverde het bezoek van de Repair Teens zelfs  een nieuwe vrijwilliger op: één van de Repair Teens was zo enthousiast over zijn kennismaking met het Repair Café dat hij sindsdien als vaste hersteller meedoet.

2022: Limburgse en Antwerpse Repair Cafés gezocht

In 2022 willen we Repair Teens uitrollen in de provincies Limburg en Antwerpen. We zijn nog op zoek naar Repair Cafés waar me met een groepje jongeren langs mogen komen. De bedoeling is dat jongeren de sfeer van een Repair Café kunnen opsnuiven en kunnen ervaren hoe leuk en uitdagend repareren is. Wat zoeken we concreet:

  • Repair Café groepen uit Limburg en Antwerpen
  • die in het jaar 2022 
  • één keer een groepje van 3 à 8 jongeren tussen 12 en 14 jaar willen ontvangen 
  • en deze jongeren uitdagen om (mee) te repareren samen met de herstellers

We bereiden het bezoek met jullie voor en bekijken uiteraard wat voor jullie praktisch haalbaar is qua timing en grootte van de groep. Het bezoek kan tijdens, net voor of net na het Repair Café georganiseerd worden. Of eventueel op een andere moment als jullie dat makkelijker lijkt. 

Interesse?

De blijvende aanwezigheid van dat vervelende coronavirus maakt het nog steeds moeilijk om Repair Cafés in te plannen. Toch zouden we graag zo snel mogelijk weten welke Repair Cafés interesse hebben om mee te doen. Wanneer en hoe, dat zien we dan later wel.

Heb je interesse of vragen? Stuur een mailtje naar rosalie@repairshare.be

Lees hier meer over het project Repair Teens