Maak kennis met Repair Teen Lukas

Maak kennis met Repair Teen Lukas

Foto: Lukas in actie op Repair Café Oudenaarde

Lukas Derlyn is 13 en woont in Wortegem-Petegem. Op school volgt hij de richting Grieks-Latijn. In zijn vrije tijd interesseert hij zich voor alles wat met techniek en vooral met elektriciteit te maken heeft. Thuis zit hij vaak aan elektrische toestellen te prutsen en hij vindt het de max om kapotte toestellen weer aan de praat te krijgen. Zo herstelde hij al een oude radiowekker en – met wat hulp van zijn vader – een defecte droogkast.

Via het Repair Teens project bezocht Lukas – voor het eerst in zijn leven – een Repair Café. Op het Repair Café kijken de jongeren van Repair Teens niet gewoon toe. Ze zitten tussen de herstellers en steken ook zelf de handen uit de mouwen. Zo nam Lukas tijdens het Repair Café  in Oudenaarde een keukenrobot onder handen. Na wat zoeken vond hij de oorzaak van het defect: een fout in de overbrenging. Zo kon hij het toestel repareren.

Zinvol en dankbaar vrijwilligerwerk

Het Repair Café was voor Lukas zo’n positieve ervaring dat hij prompt besliste  om ook op de volgende edities van het Repair Café in Oudenaarde als hersteller mee te doen. Wat trekt hem zo aan in het Repair Café? We laten Lukas zelf aan het woord:

“Wat ik leuk vond aan het Repair Café is dat je mensen kunt helpen. Het geeft je echt het gevoel dat je iets zinvols kunt doen. Vooral het blije gezicht van de mensen wanneer je hun toestel kunt repareren, is fantastisch.”

“Daarnaast vond ik het Repair Café een leuke combinatie van technisch repareren, bijleren van andere herstellers en leuke babbels doen met bezoekers.”

Repair Cafés bekender maken met Instagram en Smartschool

Repair Cafés die meer jongeren willen bereiken, hoeven niet direct iets te veranderen aan hun werking, vindt Lukas.

“Jongeren die van techniek houden en het leuk vinden om aan dingen te prutsen, zullen het Repair Café zeker een leuke plek vinden. Het probleem is  enkel dat veel jongeren niet weten dat Repair Cafés bestaan. Ook ik had voor ons bezoek met de Repair Teens nog nooit over Repair Cafés gehoord. “

Een goede manier om de bekendheid van Repair Cafés bij jongeren te vergroten, is volgens Lukas om je Repair Café bekend te maken via Instagram.

Daarnaast kun je ook aan scholen vragen of zij het Repair Café bij hun leerlingen bekend willen maken. Veel scholen kunnen dat bijvoorbeeld makkelijk via Smartschool. Een extra argument dat je kunt gebruiken om scholen te overtuigen, is dat Repair Cafés ideale plekken zijn om STEM-vaardigheden te oefenen en tegelijkertijd zinvol vrijwilligerswerk te doen.

 

Het project Repair Teens wil 12- tot 14-jarigen enthousiasmeren voor onderhoud en herstel als onderdeel van de circulaire economie. Met praktische opdrachten en bezoeken aan Repair Cafés en bedrijven gaan jongeren zelf aan de slag om bedrijfs- en maatschappelijke uitdagingen rond repair op te lossen. Zo hopen we jongeren warm te maken voor een onderhoudsberoep in de industrie en/of vrijwilligerswerk in de repair beweging. 
Het project wordt ondersteund door VLAIO en is een initiatief van VIVES, BEMAS vzw, de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen en Repair&Share.