Zin om aan de slag te gaan in de circulaire economie? Ben je een organisatie, vereniging, gemeente,… en wil je zelf een initiatief opstarten? Hieronder geven we jou een handleiding om zelf een bibliotheek voor kinderfietsen, een bibliotheek voor babyspullen of een Repair Café op te starten.

De Babytheek is een bibliotheek voor babyspullen die je maar kort nodig hebt. De eerste Babytheek opende in mei 2018 in GC Elzenhof (Brussel) dankzij een samenwerking tussen Netwerk Bewust Verbruiken en GC Elzenhof. Die pioniers maakten op basis van hun ervaringen een opstartpakket zodat iedereen die wil, een Babytheek kan opstarten.

LEES VERDER.


Op Wielekes is een bibliotheek van kinderfietsen, opgericht door Netwerk Bewust Verbruiken vzw. Wie lid wordt, heeft altijd toegang tot een kwalitatieve kinderfiets op maat. Je betaalt jaarlijks lidgeld en je ruilt de fiets voor een groter exemplaar indien nodig. De eerste Op Wielekes werd in 2013 geopend in Ledeberg. Alle ervaringen om zelf een Op Wielekes depot te openen, werden gebundeld in een handig opstartpakket.

LEES VERDER.


Repair Cafés zijn lokale bijeenkomsten waar mensen (samen) kapotte spullen herstellen. Van kledij tot elektrische apparaten, meubels, fietsen, computers,… Repair Cafés zijn er nooit genoeg! Aarzel niet om er zelf een te organiseren. Is het je eerste keer? Dan kan een opstartpakket handig zijn. Je kan dit bestellen via de internationale website repaircafe.org.

LEES VERDER.