Deelinitiatieven

Door het organiseren van deelpunten en deelplatformen kunnen we ervoor zorgen dat spullen zoals werkgereedschap, babyspullen, (kinder)fietsen, feestmateriaal, tenten, keukenmateriaal enz. door verschillende worden gebruikt. Dat is goed nieuws voor het milieu én voor onze portemonnee. Gebruikers vinden hier een overzicht van handige deelinitiatieven.

Repair&Share ondersteunt initiatieven* die gericht zijn op het delen van spullen. Projecten met aandacht voor sociale inclusie dragen we een extra warm hart toe. Organisatoren van een deelinitiatief kunnen op deze pagina heel wat nuttige informatie vinden:

 

Tips en handleidingen

Wil je een deelinitiatief opstarten of verbeteren? Doe inspiratie op in onze handleidingen. We ontwikkelen verschillende handleidingen, afhankelijk van de producten die initiatieven aanbieden (bijvoorbeeld babyspullen, kinderfietsen, werkgereedschap). Scroll door als je op zoek bent naar IT-ondersteuning (voor alle types deelinitiatieven). Verdient jouw idee een aparte rubriek of ondersteuning? Vraag advies op maat.

Met deze digitale inspiratiegids geeft tips om als lokaal bestuur een deel- en herstelincubator vorm te geven door lokale initiatieven
te ondersteunen, partnerschappen aan te gaan en de bevolking daar zo veel mogelijk bij te betrekken.

Deel IT punten lenen laptops aan kinderen uit kwetsbare gezinnen en helpen hen bij het gebruik. Zelf een Deel IT punt organiseren? Deze online handleiding helpt je op weg.

Gereedschapsbibliotheken lenen werkmateriaal uit voor kleine en grotere klussen bij je thuis. Hier vind je een overzicht van gereedschapsbibliotheken. Zelf een gereedschapsbib opstarten? Gebruik onze handleiding!

Op Wielekes is een bibliotheek van kinderfietsen. Help jij elk kind op de fiets? Klik door naar het opstartpakket van Op Wielekes op www.opwielekes.be.

Babytheken zijn uitleenpunten van babyspullen. Wil je een Babytheek in jouw gemeente of regio? Een opstartpakket aanvragen kan via www.babytheek.be.

Peerby is een online deelplatform voor persoonlijke spullen. Jij kunt het systeem helpen introduceren in jouw buurt of gemeente.

 

IT ondersteuning

Organisatoren en vrijwilligers van deelinitiatieven geven dikwijls aan dat de administratie van leden en klanten een grote uitdaging vormt. Dat is grotendeels te herleiden tot een IT-probleem. Bestaande systemen zijn dikwijls niet geschikt wegens complex, duur, niet open source, enkel Engelstalig, niet aanpasbaar …

Repair&Share kan elk deelinitiatief dat nood heeft aan een IT-platform uitleg geven over de mogelijkheden en persoonlijk adviseren. Lees meer op de pagina ‘We Share IT

 

Verzekeringen

Vragen over verzekeringen? Check onze Verzekeringen FAQ.

Samen met De Transformisten ging Repair&Share op zoek naar een collectieve verzekering voor deelinitiatieven. Sinds maart 2021 biedt De Transformisten een vrijwilligersverzekering aan voor Babytheken en Op Wielekes. Meer info.

 

Lerend netwerk

Wil je kennis maken met andere deelinitiatieven, uitgenodigd worden op uitwisselingsmomenten en vormingen? Laat dat zeker weten via info(at)repairshare.be. Je blijft vlot in contact met andere initiatieven via de mailinglijst deelinitiatieven(at)repairshare.be.

 

Advies op maat

Wil je ondersteuning op maat van jouw nieuw deelinitiatief? Broed je op een idee voor een deelinitiatief en wil je feedback? Neem contact via info(at)repairshare.be.

Vertegenwoordig je een lokale overheid en wil je begeleiding of advies op het vlak van deelinitiatieven, neem dan contact op met info(at)repairshare.be. Gemeenten die een Babytheek, Op Wielekes of Peerby-werking willen starten kunnen via Gemeente voor de Toekomst korting krijgen op de professionele opstartbegeleiding door Netwerk Bewust Verbruiken en Peerby.

 

Links

* Repair&Share heeft enkele fijne collega’s die ook bezig zijn met het ondersteunen van deelinitiatieven zoals: