#RECHTOPREPAREREN

Repair&Share pleit voor het recht op repareren. Wij willen dat repareren toegankelijker wordt en dat het voor de consument én producent een evidentie wordt om te herstellen in plaats van weg te gooien. Ontdek hieronder feiten en cijfers die aantonen waarom er dringend nood is aan #rechtoprepareren.

Spullen komen sneller op de afvalberg terecht

 

De wegwerpmaatschappij draait op volle toeren. Steeds meer kapotte GSM’s, haardrogers, koffiezetapparaten, kledingstukken,… belanden op de afvalberg omdat repareren geen optie is. Daarom willen wij dat repareren toegankelijker wordt en dat het voor de consument én producent een evidentie wordt om te herstellen in plaats van weg te gooien.

Spullen gaan te snel kapot

 

Smartphones, haardrogers, lampen, t-shirts,… alles gaat sneller kapot dan vroeger. Uit een bevraging van Netwerk Bewust Verbruiken en onderzoeksbureau IVOX bij 1000 consumenten, is 84% het ermee eens dan producten sneller kapot gaan dan vroeger. Als een toestel kapot is, opteert de meerderheid om een nieuw exemplaar te kopen in plaats van te herstellen.
Consumentenorganisatie Test Aankoop lanceerde de website www.terapkapot.be waar je als consument kan aangeven dat jouw toestel (te snel) kapot is gegaan. Zij stappen met deze informatie naar de producenten om te ijveren voor producten die langer meegaan en beter te repareren zijn.

We kopen snel nieuwe spullen maar

Hoe komt het dat we niet meer repareren?

 

Drie op de vier Vlamingen vindt repareren te duur. Anderen willen liever een nieuwer model (om bijvoorbeeld mee te zijn met de mode), of soms is reparatie gewoon geen optie omdat er geen vervangonderdelen beschikbaar zijn. Daarnaast vermindert de kwaliteit van toestellen aanzienlijk.

Politici, fabrikanten en winkeliers moeten dus dringend werk maken van repareren want

19836

REPAIRCAFÉS

BESPAARDEN

350000

KILO AFVAL

Repareren is niet enkel goed voor het milieu en onze portemonnee, maar ook voor de economie.

Repareren bevordert ook de transitie naar een circulaire economie en daagt ondernemers uit tot  innovatieve product-ontwerpen en businessmodellen.

Ook een langere wettelijke garantie is essentieel want

Steun het #RECHTOPREPAREREN

Volgende partners ondersteunen deze campagne:

Wil je jouw organisatie aanmelden als partner van deze campagne? Dat kan via dit formulier.
Je kunt ervoor kiezen om “stemversterker” te worden (manifest onderschrijven, communicatie delen)
of “actieversterker” (manifest onderschrijven, communicatie delen en zelf acties opzetten rond repair).

Met een kleinere afvalberg dragen we beter zorg voor onze planeet. Defecte toestellen een nieuw leven geven bespaart ook nog eens geld. Kleinschalige maar gerichte acties maken een groot verschil. — Linx+
De Gezinsbond steunt deze campagne omdat herstellen de klimaatopwarming mee helpt indijken. Bovendien is reparatie vaak ook goedkoper dan iets nieuw kopen.
— De Gezinsbond
Zou het niet mooi zijn als we afspreken dat bedrijven hun producten zo maken dat ze lang meegaan en makkelijk te herstellen zijn. Geplande veroudering is niet ok. Recht op repareren wel.
— Vlaams ABVV
Omdat we ons zorgen maken over de toekomst van onze planeet en haar voorraden, eisen wij mee het Recht op Repareren. Met onze actie Lang Leve Elektro kregen we het bewijs dat het in dit geval vroeger toch echt beter was: we kregen een wafelijzer van 50 jaar oud binnen.
— Ferm
Mijnbouw is één van de grootste oorzaken van ontbossing. Onze elektronica en de manier waarop we ermee omgaan draagt bij aan grote verliezen aan bos én biodiversiteit. De makkelijkste manier om daar iets aan te doen is herstel!
— BOS+
Spullen herstellen is arbeidsintensief. Door zuurstof te geven aan een hersteleconomie verkleinen we niet alleen de afvalberg, maar zorgen we tegelijkertijd voor meer - lokaal verankerde – jobs.
— Arbeid & Milieu
Samen met mensen in armoede willen we bouwen aan een duurzame samenleving die niemand achterlaat.
— ATD Vierde Wereld
Het is ergerlijk hoe snel sommige toestellen stuk gaan; kostelijk voor de consument, belastend voor het milieu. Repareren is vaak niet mogelijk of relatief duur. Dat moet veranderen! — Beweging.net
Als we onze maatschappij afvalvrij willen maken, moeten we verder inzetten op slim productdesign en herstelbaarheid.
Volgens Europese enquêtes wil de consument zijn steentje bijdragen, maar vindt hij te weinig informatie over de herstelmogelijkheden van consumptiegoederen. We hopen dat deze campagne iets in beweging kan zetten. — BV-OECO
We moeten dringend minder metalen en mineralen ontginnen omdat mijnbouw enorme sociale en ecologische impact veroorzaakt. Daarom hebben we apparaten nodig die zo ontworpen zijn dat ze gemakkelijk kunnen worden gerepareerd en gerecycleerd.
— CATAPA
GMF zet als duurzame organisatie voluit in op repareren en circulaire economie. Daarom organiseren we zelf al vele jaren kleine en grote repair cafés in Gent en de deelgemeenten. Wij staan 100% achter deze campagne en versterken mee de roep gericht aan de beleidsmakers!
— Gents MilieuFront
Wij steunen het repareren, om een hersteltoekomst te realiseren.
— Green Office Gent
Wij geloven dat bedrijven gedwongen moeten worden om onze producten duurzaam te ontwikkelen zodat ze minder snel stuk gaan, makkelijker kunnen gerepareerd worden en gerecycleerd aan het einde van hun (langere) levensduur.
— Greenpeace
La réparation et la réutilisation des objets sont des leviers puissants non seulement pour préserver les ressources mais aussi pour limiter les émissions de CO2. Le droit à la réparation doit être garanti pour tout objet et accessible à chacun!
— Inter-Environnement Wallon
We willen deze campagne graag versterken omdat het #rechtoprepareren bijdraagt tot de reductie van onze CO2-uitstoot en tot het vormgeven van een sociale en circulaire economie.
— Klimaatcoalitie
Kwb vzw draagt duurzaamheid hoog in het vaandel. Zo was kwb enkele jaren terug een actieve speler bij het oprichten van Repair Cafés. De campagne 'Recht op repareren' toont aan dat herstellen een volwaardig alternatief is voor weggooien.
— Kristelijke WerknemersBond
Letsers delen, ruilen en geven spullen een tweede leven. Zo dragen ze zorg voor elkaar en het milieu. Daarom ijveren we mee voor het recht op repareren. — LETS Vlaanderen
Voor Neos, hét netwerk van ondernemende senioren, is circulaire economie het nieuwe normaal. Herstellen, recycleren, ... niets van waarde mag verloren gaan!
— Neos
Met het team duurzaam buurzaam, dat deelmaaltijden opzet, houtateliers, een materialenbib enz. ondertekenen wij graag de campagne — Samenlevingsopbouw Antwerpen