Van Naald tot Draad

Met het project ‘Van Naald tot Draad’ willen we Vlamingen motiveren en in staat stellen om textiel beter te onderhouden, zelf te herstellen of te laten repareren. Bovendien willen we vrijwillige en professionele textielherstellers versterken en in de kijker zetten.

Dit project loopt van januari 2024 tot en met december 2024 en is mogelijk met steun van de Vlaamse Overheid.

OVER HET PROJECT

Uit onderzoek blijkt dat textiel een grote negatieve impact heeft op ons leefmilieu en klimaat. De fast fashion industrie zet ons aan om snel en veel nieuwe kleren te kopen. Ook de kwaliteit van de kledij gaat achteruit, waardoor ze minder lang in vorm blijft en sneller stuk gaat. 

Textiel is vaak eenvoudig te onderhouden en te repareren, maar veel mensen missen de vaardigheden en kennis om kleding goed te onderhouden en/of te herstellen. Ze hebben vaak ook niet het nodige materiaal (bv een naaimachine) of weten niet waar ze kledij kunnen laten repareren. Met dit project willen we de drempels weghalen en Vlamingen enthousiasmeren om vaker een kledingstuk te (laten) repareren.

Wist je dat:

  • De gemiddelde Europeaan consumeert jaarlijks 26 kg textiel.
  • Jaarlijks belandt gemiddeld per Europeaan zo’n 11,3 kg textiel op de afvalberg.
  • In 2022 gooide de Belg gemiddeld 60 kledingstukken weg, goed voor bijna 14,8 kg.

Activiteiten

publicaties

Binnen het project ‘Repair Everywhere’ stelden we tal van workshops en educatief materiaal samen waarmee je als Repair Café/school/jeugdbeweging/sociaal-culturele organisatie… aan de slag kan gaan, ook nu de campagne is afgelopen. Deze ‘activiteitentoolkits’ vind je via onderstaande link.

Speciaal op maat voor Repair Cafés publiceerden we daarnaast ook een aantal inspiratiebrochures. In die brochures vind je onder andere tips en voorbeelden over hoe je als Repair Café meer jongeren kan bereiken, en over hoe je goed kan communiceren over je Repair Café.

Inspiratiebrochure ‘Jongeren bereiken met je Repair Café’.

Inspiratiebrochure ‘Communiceren over je Repair Café’.  

Beleidsaanbevelingen

Klik op de tegel om meer te lezen over onze aanbevelingen.

rapport Textielherstel in Vlaanderen

Repair&Share bundelde inzichten, vaststellingen en ervaringen in een verkennend rapport over textielherstel in Vlaanderen. Hoe draagt de kledingsector bij aan onze ecologische voetafdruk? Wat is de status van textielherstel in Vlaanderen? Wie herstelt zijn kleding, en waarom? En welke maatregelen kunnen textielonderhoud en reparatie bevorderen? Je vindt het terug in het rapport.

Campagne

Met de ‘Herstel mij-campagne’ maakten we de Repair Kaart bekend bij het grote publiek. Zo willen we, met een knipoog naar Tinder, mensen aanmoedigen om een langetermijnrelatie aan te gaan met hun spullen door ze te laten repareren.

Zaterdag 19 oktober vierden we International Repair Day. Manneken Pis kreeg die dag een Repair outfit. Met een kleurrijk en feestelijk evenement zetten we, samen met onze Franstalige collega’s van Repair Together, onze oproep tot meer aandacht voor herstellingen in een circulaire economie kracht bij. In de namiddag voegden we de daad bij het woord en sloegen we met vrijwilligers aan de slag om textiel te herstellen. Meer dan 30 items werden gerepareerd en kregen zo een tweede leven.

contact

Heb je vragen over het project Van Naald tot Draad? Contacteer mathilde@repairshare.be.



Van Naald tot Draad wordt gerealiseerd met de steun van de Vlaamse Overheid – departement Omgeving