Babytheek

De Babytheek is een bibliotheek voor babyspullen: een handig uitleensysteem voor babyspullen die je slechts kort nodig hebt. Of je nu klein woont, een beperkt budget hebt of radicaal wil kiezen voor minder spullen… de Babytheek is het antwoord voor jonge gezinnen op zoek naar duurzaam babymateriaal. In april 2018 opende de allereerste Babytheek in GC Elzenhof in Brussel. Ondertussen staan heel wat andere Babytheken in de startblokken. Interesse om zelf een Babytheek op te starten? Lees dan zeker verder!

Hoera, er is een kindje in aantocht!! Snel de babykamer inrichten! Wat heb je daarvoor nodig? Veel, als je de vele geboortelijsten en adviezen mag geloven. Nochtans worden heel wat spullen slechts kort of nooit gebruikt. Jonge ouders kijken aan tegen forse kosten, terwijl 4 op 10 kinderen in Brussel opgroeien in armoede. De Babytheek, een uitleendienst voor babyspullen, wil duurzaam babymateriaal toegankelijk maken voor iedereen.

WAT IS DE BABYTHEEK?

In de Babytheek kan je babygerief ontlenen. Net zoals je naar de bibliotheek gaat om boeken te ontlenen, kan je naar de Babytheek om spullen voor je kleine spruit te ontlenen. Het project wil zo bijdragen aan de deeleconomie, want waarom een kinderwagen of babybadje aankopen, als je die binnen enkele maanden toch niet meer nodig hebt? Lenen is de ideale oplossing. Dat is voordelig voor het klimaat (want er hoeven minder spullen aangekocht, geproduceerd en vervoerd te worden) en voor je portemonnee.

Sommige babyspullen heb je maar enkele weken nodig. Spullen als een babybad, kinderwagen, speeltapijt, verschoonmat,… lenen bij de Babytheek is de ideale oplossing

Ook mama Maria ziet de voordelen van een Babytheek: “Sommige babyspullen heb je maar enkele weken nodig. Spullen als een babybad, kinderwagen, speeltapijt, verschoonmat,… lenen bij de Babytheek zou de ideale oplossing zijn.”

https://www.youtube.com/watch?v=omVeDz_WyOM

PILOOTPROJECT IN GC ELZENHOF

In april 2018 lanceerde Netwerk Bewust Verbruiken samen met GC Elzenhof de allereerste Babytheek als pilootproject. Met de Babytheek in het Gemeenschapscentrum van Elsene hopen we andere plaatsen te inspireren, om zo over heel Vlaanderen uitleendiensten voor duurzaam babymateriaal te laten ontstaan. De eerste Babytheek werd mogelijk gemaakt met de steun van Be Planet en tal van Growfunders. Via een Growfundingactie verzamelden we 12.000 euro om te kunnen starten. Hiermee konden we de Babytheek inrichten en kwaliteitsvolle materialen aankopen. 

ALLE BABYTHEKEN IN VLAANDEREN

Binnenkort kan je op verschillende plekken in Vlaanderen terecht in een Babytheek. Waar kan je nu al terecht?

START ZELF EEN BABYTHEEK MET HET OPSTARTPAKKET

Dankzij de provincie Antwerpen, lanceert Netwerk Bewust Verbruiken binnenkort een opstartpakket voor iedereen die zelf een Babytheek wil opstarten. Na een jaar voorbereiding en een half jaar operationeel te zijn, bundelden ze al hun ervaringen. Gedurende de voorbereidingen doken er veel vragen op, die langzaam zijn beantwoord voor of na de opening. Die zoektocht en ervaringen delen ze graag met organisaties of individuen die ook een Babytheek willen opstarten. Meer info volgt binnenkort. Heb je toch al interesse of vragen? Dan kan je terecht bij info@babytheek.be.